2024. január 26., péntek 10:34

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. január 26., péntek (OS) - Újabb rekordok – ismét kiemelkedő évet zárt a Budapesti Közművek Fővárosi Hulladékhasznosító Műve

        A Budapesti Közművek létesítménye a fővárosi hulladékgazdálkodásban is megkerülhetetlen tényező, hiszen a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát hasznosítja termikus úton. Az alkalmazott ötlépcsős füstgáz-tisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a jelenlegi szigorú hazai és uniós környezetvédelmi normáknak.
Az Európai Unió, így hazánk klímavédelmi céljainak teljesítésében is fontos szerep hárul a távhőszektorra. A nemzeti energiastratégiai célkitűzések alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70% feletti szintről 50%-ra kell csökkenteni. A most elért hulladékalapú energiatermelés ehhez a célhoz visz közelebb.
     A 2023. évi több mint egymillió GJ (gigajoule) távhő megtermelése éves szinten több mint 60 ezer tonna CO2 kibocsátás-csökkenést eredményezett, és további mintegy 100 tonna egyéb légszennyezés kibocsátásának elmaradását jelenti. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2023-ban megtermelt nagymennyiségű hőenergia több mint 30 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította, és - köszönhetően a hatékony kapcsolt energiatermelésnek - ezzel együtt több mint 40 ezer lakás villamosenergia-szükségletét fedezte környezetbarát, fenntartható módon.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.