2024. január 26., péntek 18:09

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. január 26., péntek (OS) - Harmadik társadalmi konzultáció a 2024-es magyar EU - elnökség fókuszpontjairól: a versenyképesség erősítése

A mai rendezvényt megnyitó Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete politikai és gazdasági elemzési osztályának vezetője üdvözölte, hogy a Bizottság számara különösen fontos versenyképesség a magyar elnökség prioritása is egyben. Hozzátette, az Ursula von der Leyen elnök asszony vezette Bizottság kiemelten foglalkozik a zöld és digitális átállással, a kis és közepes vállalkozások és a modern technológiák támogatásával, a munkaerőhiány enyhítésével, új szabadkereskedelmi megállapodások megkötésével, a globális ellátási láncok biztosításával.
     Nagy Ádám a Nemzetgazdasági Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette a magyar EU-elnökség versenyképességi fókuszpontját. Kiemelte, hogy az európai ipar az elmúlt 20 év legerőteljesebb versenyhelyzetében találta magát az amerikai és ázsiai versenytársak jelentős megerősödésével. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelt szempont a termelő ipar és a hozzá kapcsolódó minőségi szolgáltatások erősítése annak érdekében, hogy a lakosság ellátásbiztonsága és a vállalkozások fejlődése biztosított legyen. Alapelvi szinten az ipar zöld és digitális átállása jelenti az újraiparosítást, és ebben a változó világban a magyar versenyképesség növelésének záloga a hazai beszállítók erősítése, a magyar bajnokok teljes értéklánc mentén történő támogatása, valamint a kutatás-fejlesztés és innováció jelentős erősítése.

Kiadó: Európai Uniós Ügyek Minisztériuma