2024. január 27., szombat 23:15

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye
    Budapest, 2024. január 27., szombat (OS) - A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából közös megemlékezését tartott a MAZSISZEM és a Kazán István Kamaraszínház a Duna-parton található Cipők emlékműnél pénteken 12 órakor.

Közel 1 évtizede működik együtt a 2 civil társadalmi szervezet és teremt értékkel bíró művészeti alkotásokat főként zene és színházművészeti területen.

Számos zsidó – keresztény és holokauszt tematikájú programsorozatot és kerek évfordulós eseményt valósítottunk már meg együtt. Kiemelve a "Nyitott zsinagógák", Emancipáció 150, Izrael 75, Holokauszt Emlékév 75, Magyar-Zsidó Hősök, vagy éppen Petőfi Emlékév 200 egyedi, új és különleges projekteket.

A KIK Színház megalakulását követően első előadása a Kislány a pokolban című holokauszt monodráma volt, melyet azóta is töretlen sikerrel ad elő más hasonló témájú gyerekkompatibilis darabokkal, mint pl. Auschwitzi Napló.

Kriszt László a társulat művészeti vezetője kihangsúlyozta: "a színház a kultúrán keresztül, a kultúrával próbál emlékezetet teremteni, ennek a szörnyű vészkorszaknak. Most a Holokauszt 80-nál rendkívül fontos, hogy a fiatal korosztályok, nemzedékek is megismerkedjenek ezzel a szörnyűséggel, pontosan azért, hogy soha többé ne tudjon előfordulni.

Rosenfeld Dániel az egyesület alapító elnöke emlékeztetett, hogy "a mi fegyverünk a kultúra, művészetek, nevelés és oktatás, amivel felvehetjük a harcot az újra fellángoló antiszemitizmus, egymás elleni gyűlöletkeltés és a sorozatos barbár terrortámadások ellen. További infó zsidoszinhaz oldalon
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)