2024. január 28., vasárnap 09:40

Az Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. január 28., vasárnap (OS) - Újabb mérföldkő a hazai fuvarozók megerősítésében, a szektor versenyképességét szolgáló intézkedések lépnek életbe

A mai napon hatályba lépő versenyképességi csomag ezen célok elérését szolgálja. A jogszabály módosítás elsődleges célja, hogy tisztességes piaci viszonyokat teremtsen és megvédje a hazai fuvarozókat az engedéllyel nem rendelkező, hazánkban fuvarfeladatokat teljesítő külföldiek térnyerésétől. A szabályozás a fuvarozók javaslatára bevezeti a minimális szolgáltatási díjak rendszerét, vagyis a minimális szolgáltatási alapdíjat, a rakodási és raklap válogatási díjat, valamint az állásidőre járó díjat, továbbá maximálja a fuvarozásban résztvevő alvállalkozók számát.
     A második intézkedési csomag – amelynek előkészítése a fuvarozókkal együttműködve folyamatban van – továbbá intézkedéseket fogalmaz meg a jogellenesen fuvarozók visszaszorítására irányuló ellenőrzések megerősítése, a fuvarozással összefüggő hatósági ügyintézés gyorsítása érdekében. A hazai fuvarozók támogatása és segítése érdekében emellett a kormány külön operatív szervezetet hozhat létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetésével, a fuvarozói szervezetek bevonásával.  A szervezet célja az lesz, hogy a kormány elé kerülő javaslatokat az ágazat növekedési szempontja szerint vizsgálja és azt a gyakorlatban is érvényesítése.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium