2024. január 31., szerda 08:59

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. január 31., szerda (OS) - A fellendüléshez párbeszédre és határozott cselekvésre van szükség! Az infláció erőteljes csökkenése és a recesszióból kilábaló magyar gazdaság lehetővé teszi, hogy az egészséges piacgazdasági működéshez és a növekedéshez szükséges, megfizethető költségű hiteleket a bankrendszer biztosítani tudja. A VOSZ üdvözli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség ezt felismerve, közösen és határozottan lépett a kamatcsökkentés érdekében

        A magyar vállalkozói közösség is megszenvedte a 2023. év recesszióját és a gazdaságot szétziláló inflációt. Egész évben jellemző volt a kereslet csökkenése, amely mind a lakossági fogyasztásban, mind a vállalatok közötti megrendelések visszaesésében megmutatkozott. A cégek többsége – a piaci kereslet visszatérésében bízva - kitartott, felhasználva tartalékait, megtartva dolgozóit. Az utóbbi hónapokban végre elindult a gazdaság a normalizálódás irányába: az infláció csökkenése gyorsult és most már az 5%-os szinthez közelít, a recessziónak 4 negyedév után vége lett, a reálbér – nem utolsó sorban a cégek által vállalt, előre hozott minimálbér-emeléseknek köszönhetően - növekedésnek indult! A termelés és a szolgáltatások bővülésének folytatásához, az energiahatékonysági, termelékenységi beruházások megvalósításához azonban hitelekre is szükség van!

     Kiadó: Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.