2024. január 31., szerda 08:59

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. január 31., szerda (OS) - A fellendüléshez párbeszédre és határozott cselekvésre van szükség! Az infláció erőteljes csökkenése és a recesszióból kilábaló magyar gazdaság lehetővé teszi, hogy az egészséges piacgazdasági működéshez és a növekedéshez szükséges, megfizethető költségű hiteleket a bankrendszer biztosítani tudja. A VOSZ üdvözli, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Bankszövetség ezt felismerve, közösen és határozottan lépett a kamatcsökkentés érdekében

Az emelkedő munkabéreket és a modernizáció költségeit csak a megtermelt többletjövedelem fedezheti! Az általános kamatszint azonban még mindig bőven 10% felett van, amely a legtöbb vállalat számára kigazdálkodhatatlan és csak kamattámogatott forrásokat tudnak igénybe venni, pl. a Széchenyi Kártya Programban, vagy a Baross Gábor Újraiparosítási Programban. Úgy ítéljük meg, hogy egy kontrollált, kiszámítható és fokozatos, de a jelenleginél lényegesen nagyobb lépésekkel haladó kamatcsökkentés nagyban segítheti a recesszióból való kilábalást, az üzleti élet újraindulását, hiszen elérhetőbbé válnak a finanszírozási források a teljes gazdaság számára.  A határozott és egyértelmű irányt vevő gazdasági fejlődés hatására a változékony és kiszámíthatatlan forintárfolyam is stabilizálódhat.

Kiadó: Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége