2024. február 19., hétfő 15:19

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. február 19., hétfő (OS) - Védjük meg a megújuló geotermikus beruházásokat!A magyar geotermia támogatóinak kiáltvány

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő geotermikus adottságokkal rendelkezik, amelynek hatékony kiaknázása enyhítheti a háború okozta energiaválság kihívásait. Az új engedélyezési rendszer eredményét mutatja, hogy egy év alatt közel 100 geotermikus kutatási kérelem került benyújtásra, miközben a Geotermikus Energia Bizottság szakvéleménye alapján az SZTFH ezidáig 40 esetben engedélyezte a geotermikus kutatások megindítását. Így hamarosan az ország számos pontján indulhatnak meg geotermikus beruházások.

A geotermia olyan tiszta és megújuló energiaforrás, ami kiszámítható és folytonos energiaforrást jelent az abba befektető országok számára. Nem véletlen, hogy Magyarországot követve más európai államok is felismerték a geotermiában rejlő lehetőségeket, és az Európai Parlament által 2023 decemberében elfogadott határozat egy átfogó európai geotermikus stratégia megalkotását tűzte ki célul.

Kiadó: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága