2024. február 20., kedd 11:28

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. február 20., kedd (OS) - Béremelést a felsőoktatásban! Most!

        Néhány évvel ezelőtt indult el az egész magyar felsőoktatást gyökeresen átalakító folyamat, az államiról az alapítványi fenntartói modellre való áttérés. Nagy hatású változások indultak el, melyek egyik – az érdekvédelem szempontjából is – legfontosabb ígérete az volt, hogy a szféra egésze számára tartósan versenyképes, értékálló jövedelmi viszonyokat teremtenek. A modellváltott felsőoktatási intézményekben a korábban egységesen alkalmazott közalkalmazotti, valamint felsőoktatási bértáblák érvényüket vesztették, így az alapítványokra hárult annak lehetősége és egyben felelőssége, hogy az egyetemek munkavállalóinak a felsőoktatás társadalmi és gazdasági jelentőségének megfelelő jövedelmet biztosítsanak.
     A kép meglehetősen vegyes, hiszen a helyzet ugyan minden alapítványi fenntartású intézményben javult, de ennek mértéke és arányai jelentősen különböznek, különösen a kezdőbéreket illetően. Bár van olyan intézmény, ahol a felgyorsult inflációt képesek voltak valamelyest ellensúlyozni, de a korábbi emelések hatását az áremelkedések mindenütt erősen lerontották.
Ez a helyzet nem tartható fenn! Követeljük, hogy a kormány emelje meg a felsőoktatási béreket, különben azok az elvárások, melyeket a modellváltó egyetemekkel szemben támasztottak és az a teljesítménycélok, amelyeket az egyetemek elé kitűztek még inkább teljesíthetetlenek lesznek.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.