2024. február 20., kedd 14:31

A Kúria közleménye
    Budapest, 2024. február 20., kedd (OS) -

    A Kúria és Magyarország Ügyészsége visszautasítja a közszereplő részéről a bírákat és ügyészeket ért fenyegetést

Elfogadhatatlannak tartunk minden, a jogállamiságot alapjaiban támadó magatartást és visszautasítunk minden olyan közéleti megnyilvánulást, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

Egy közszereplő a közösségi médiában megjelent február 19-ei bejegyzésében büntetőügyekben eljáró ügyészek és bírók neveinek listázására hívott fel, megfenyegetve ezzel az igazságszolgáltatásban dolgozókat.

Alkotmányos jogállamban az igazságszolgáltatást a független bíróságok gyakorolják, ennek során biztosítják a jogszabályok érvényesülését: döntenek a magánjogi, a büntető, a közigazgatási és a törvényben meghatározott egyéb ügyekben.

Az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként független, csak a törvényeknek alárendelt, önálló szervezet. Az ügyészség, mint közvádló az állam büntetőigényének a kizárólagos érvényesítője.

Alkotmányos jogállammal összeegyeztethetetlen minden, az igazságszolgáltatás függetlenségét és az ügyek pártatlan elbírálását sértő nyomásgyakorlás, fenyegetés.

Legfőbb Ügyészség                                                              
Kommunikációs és Sajtófőosztály

Kúria
Kommunikációs Osztály
    
     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.