2024. március 27., szerda 17:08

Az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom közleménye
    Budapest, 2024. március 27., szerda (OS) - Az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom állásfoglalása!

A tegnapi nap a hazai közéleti kommunikáció fekete napja volt. A politikai szereplőként újonnan fellépő Magyar Péter ugyanis egy olyan, általa hallhatóan kierőszakolt beszélgetésről készült hangfelvételt hozott nyilvánosságra, melyet az akkori feleségével, saját otthonukban folytatott le. A titokban készült házastársi beszélgetés nyilvánosságra hozatalát követő nyilatkozatokból azután egy olyan családi dráma részleteit ismerhette meg a közvélemény, mely arra enged következtetni, hogy Magyar több alkalommal verbálisan és fizikailag is bántalmazhatta volt feleségét, gyermekei édesanyját, és a nyilvánosságra hozott beszélgetés is egy ilyen drámai szituáció eredményeként születhetett meg.
     A házastársi kapcsolat két felnőtt ember legmeghittebb, legbizalmasabb életközössége, egy olyan megszentelt kötelék, melyet a le nem írt erkölcsi szabályok mellett az írott jogszabályok is többféleképpen védelmeznek. Az ebben az életközösségben elkövetett verbális és fizikai erőszak semmivel sem igazolható, mint ahogy az ebben a viszonyban elhangzott beszélgetések titkos rögzítése sem. Ez utóbbi még akkor is a legszűkebb magánszféra részét képezi, ha időközben a házastársi kapcsolat megromlott vagy a házasság megszűnt.
     Magyar Péternek, mint közéleti szereplőnek a volt házastársa ellen elkövetett cselekedetei alkalmasak arra, hogy a házastársi kapcsolatban vetett hitet és bizalmat megingassák, a politikai kommunikációban eddig példátlan tegnapi tettével pedig átlépett egy vörös vonalat, mivel a párkapcsolati verbális erőszakot a közéleti eszköztára részéve tette.
     A közéleti valamennyi szereplőjének feladata és egyben erkölcsi kötelessége, hogy a társadalmat alkotó legkisebb közösséget, a családot és abban különösen a sérülékenyebb helyzetben lévő nőket minden lehetséges eszközzel óvja és védelmezze. A családi kötelék alapja a házastársak kölcsönös bizalmon alapuló, meghitt kapcsolata, mely minden körülmények között védendő érték, különösen a nagyobb felelősséggel rendelkező közszereplők számára. Éppen ezért felszólítjuk Magyar Pétert, hogy utolsó közéleti cselekedeteképpen, a nagy nyilvánosság előtt, kérjen bocsánatot volt feleségétől, és gyermekeitől, illetve a magyar asszonyoktól és családoktól.
     Kérjük valamennyi jóérzésű, a nők és családok jogaiért felelősséget érző civil szervezetet, hogy csatlakozzanak állásfoglalásunkhoz. Különösen azon szervezetek csatlakozását várjuk, akik az elmúlt években a nők védelme és a családon belüli erőszak elleni küzdelem élharcosaiként léptek fel.

Kiadó: Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.