2024. április 3., szerda 08:21

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 3., szerda (OS) - Könnyebbé válhat a cégalapítás, csökken a cégbejegyzési eljárások adminisztrációs terhe

A helyzet orvoslása érdekében a kormány feladatul szabta az alkalmazható szerződésminták angol nyelvű változatának közzétételét a külföldi, harmadik országbeli befektetők számára, amely révén korlátok nélkül elérhetővé válhat az egy napos cégalapítás lehetősége. A kormány emellett előírta a cégalapítás során a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és felhasználhatóságáról készülő egységes, angol nyelvű tájékoztató közzétételét is. Mindezek a lépések a jövőben jelentős mértékben csökkentik az adminisztrációs terheket.

További könnyítést fog jelenteni, hogy míg korábban az egyszerűsített cégeljárásban (a kft. kivételével) kizárólag forintban lehetett meghatározni a könyvelés pénznemét és az alapítói vagyon összegét, addig a jövőben valamennyi cégforma esetében – a pénznem váltásából származó többletteher megszüntetése érdekében, a bevétel pénzneméhez (forint/euró/dollár) igazodva – elérhetővé válik az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintákban, ezáltal is segítve az induló vállalkozásokat.

A vonatkozó rendeletek, jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van. A Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint az adminisztrációs terhek csökkentése, az eljárások könnyítése jelentős mértékben járul hozzá a versenyképesség fokozásához, a vonzó üzleti környezet további megerősítéséhez.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium