2024. április 5., péntek 11:50

A KIM Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 5., péntek (OS) - Duba Gyula Kossuth-díjas írót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti

Életének 94. évében elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas és József Attila-díjas szlovákiai magyar író, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Duba Gyula 1930-ban született a felvidéki Hontfüzesgyarmaton. 1959-ben jelent meg első kötete: A nevető ember és egyéb vidám történetek. 1968-ban az Irodalmi Szemle főszerkesztője lett. 1983-ban a Madách Könyvkiadó irodalmi vezetőjévé nevezték ki. 1990-től a Szlovák Irodalmi Alap ösztöndíjasa, 2011-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A második világháború utáni csehszlovákiai magyar irodalom, valamint a kortárs magyar irodalom jelentős alkotója. Delfinek című elbeszéléskötetével 1967-ben elnyerte a Madách Imre-díjat, de kiemelkedő szakmai sikert hozott számára többek között a Szabadesés (1969) és a Valóság és életérzés tanulmánykötet (1972) is.

Kiadó: KIM - Kultúráért Felelős Államtitkárság