2024. április 11., csütörtök 20:52

A Sándor-palota közleménye (3. rész)
    Budapest, 2024. április 11., csütörtök (OS) - Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés Csúcson Vilniusban

    Edgars Rinkevičs lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a Balti Légtérrendészeti Misszióban. Hozzátette: a gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két ország között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat tapasztalatait Liepajaval, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet. A magyar államfő nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok problémamentesek és, az országaik álláspontjai között tapasztalható eltérő hangsúlyok ellenére, mindig nyitottak a párbeszédre.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével – Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettessel – való egyeztetésén Sulyok Tamás úgy fogalmazott, hogy mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése. Egyetértettek és kiálltak a Visegrádi Együttműködés erősítése mellett, amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt.

     Kiadó: Sándor-palota

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.