2024. április 15., hétfő 17:26

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat közleménye
    Budapest, 2024. április 15., hétfő (OS) - Figyelem! A Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével élnek vissza a csalók!

    A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók.
Amennyiben a szervezetre hivatkozva telefonhívásban bárki arra kéri Önt, hogy adja meg érzékeny adatait, semmiképp ne tegye! Az NBSZ NKI soha nem keres fel magánszemélyeket telefonon, és nem kéri el személyes adataikat!

A hamis telefonhívás, más néven  vishing, olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat. A vishing tipikus formája, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy adott szervezet alkalmazottja és megpróbálja céljai elérése érdekében megtudni áldozata érzékeny adatait. A hívószám-hamisítás (spoofing),  az adathalász tevékenységek egyik speciális elkövetési technikája. Most is ezt használják a csalók. Lényege, hogy az elkövetők módosítják a hívószámot, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi hívó fél azonosságát. Vagyis híváskor nem a hívást kezdeményező igazi telefonszáma jelenik meg a potenciális áldozatok készülékén, hanem egy másik, jellemzően olyan, ami ismerős: jelen esetben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet telefonszáma.

Ismételten hangsúlyozzuk, az NBSZ  Nemzeti Kibervédelmi Intézet nem keres fel magánszemélyeket telefonon, és nem kéri el senki személyes adatait!

     Kiadó: Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.