2024. április 15., hétfő 17:51

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. április 15., hétfő (OS) - Kunhalmi Ágnes: Azonnali beavatkozásra van szükség a gyermekjólét és a gyermekvédelem területén!

Az MSZP egy civil szervezettel és a demokratikus ellenzéki parlamenti pártokkal közösen nemzeti minimumban szeretne megállapodni a gyermekek jogainak védelme érdekében. A kezdeményezés közvetlen oka a bicskei pedofilüggyel kapcsolatos kegyelmi botrány volt, amikor egy pedofil bűnsegédje politikai okból kegyelmet kapott, majd a társadalmi és politikai felháborodás következtében a köztárasági elnök és a volt igazságügyi miniszter is távozni kényszerült a közéletből.
Az ügynek azonban további felelősei is voltak, ezért az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, valamint a gyermekvédelmi rendszer teljes felülvizsgálatát követelte.
A rendszer működéséért végső soron a miniszterelnök a felelős, hiszen a jelenlegi hatalom 2011 és 2016 között hagyta, hogy a pedofil igazgató tovább folytathassa visszataszító szexuális bűncselekményeit, és csak az egyik áldozat öngyilkossága után indult bűntetőeljárás ellene.
A bicskei pedofilügy azonban nem egyedülálló, hiszen azóta a vizsgálatok kiderítették, hogy más gyermekotthonokban is történtek szexuális visszaélések.
2010 óta – minden kormányzati propaganda ellenére – nem érvényesülnek azok a gyermekvédelmi célok, amelyeket egy korábbi országgyűlési határozatban fogalmaztak meg.
     Kiadó: MSZP Országos Központ