2024. április 17., szerda 08:25

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 17., szerda (OS) -

    A kormány elkötelezett a magyar munkahelyek védelme mellett, elsődleges célja, hogy a hazai munkaerőhiány enyhítése érdekében elsősorban a mintegy 300 ezer fős magyar munkaerő-tartalékot aktivizálja, főként az álláskeresőket és inaktívakat. Csak abban az esetben jöhetnek harmadik országból munkavállalók, ha a magyar és uniós munkaerő elfogyott.

Jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik hazánkban. Ezzel a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb, azaz a vendégmunkások nem veszik, nem is vehetik el a magyarok munkahelyét. A foglalkoztatottak számához viszonyítva a külföldről érkezők aránya hazánkban 2,6%, miközben Szlovákiában 3,8%, Lengyelországban 6,4%, Csehországban pedig 17%.

Vendégmunkások foglalkoztatására csak és kizárólag azokban a hiányszakmákban kerülhet sor, ahol hazai és európai uniós munkaerő már nem áll rendelkezésre. A magyar munkahelyeket többek között kvóta, országlista és negatív foglalkozási lista is védi. A tartósan munkában állók vendégmunkásokra való lecserélése pedig jogszabályilag tiltott Magyarországon.

A magyar béreket a vendégmunkások nem törik le. A bérek letörését a jogszabályok megakadályozzák, hiszen a harmadik országbeliek munkavállalásához kapcsolódó díjazások nem térhetnek el jelentős mértékben a vonatkozó országos átlagos személyi alapbértől, így nem okozhatnak versenyhátrányt a munkaerőpiacon a magyar munkavállalók számára.

     Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.