2024. május 22., szerda 19:01

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. május 22., szerda (OS) - Pest Vármegyei Kormányhivatal a gödi Samsung gyárról: A bíróság nem a gyár bezárását, hanem egyes tevékenységek korlátozását írja elő, amelyet a kormányhivatal vizsgál

    A kormányhivatal, ahogy minden esetben, a gödi gyár esetében is az irányadó szigorú magyar jogszabályok szerint látja el hatósági feladatait. A bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. Így elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.

A bíróság döntésének betartása kötelező a vállalkozásra nézve, a kormányhivatal ezt folyamatosan figyelemmel kíséri. Szükség esetén a kormányhivatal a jogszabályi keretek között fellép, azonban az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége.
Fontos, hogy a bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által decemberben kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről. Azt nem semmisítette meg, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta.

     Kiadó: Pest Vármegyei Kormányhivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.