2024. május 30., csütörtök 01:38

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye
    Budapest, 2024. május 30., csütörtök (OS) - Napra pontosan 1 hónappal a Holokauszt Magyarországi Emléknapja után május 16-án mutatták be a Kislány a pokolban c. egyedülálló holokauszt monadrámát a Nemzeti Színházban a Kazán István Kamaraszínház újabb teltházas előadásában, Kriszt László rendezésében, a ma élő, akkor még csak 15 éves Sárdi Mária holokauszt túlélő, írónő könyve alapján, aki az est díszvendége volt.

    A darab egyedülálló módon mutatja be 1 kislányon keresztül a 6 millió mártírhalált halt tragédiáját immár 18 éve 4 szereposztásban: Budai Tünde, Szabó Eszter, Dombrádi Alina és Gunyecz Anna színésznőkkel.

Az előadás előtt Rosenfeld Dániel Imre főkántor, a Kamaraszínház művészeti menedzsere egy hálaadó áldást követően köszöntötte a megjelenteket: több holokauszt túlélőt, Embermentők leszármazottjait, a Pannonhalmi Bencés diákokat, Miniszterelnökség, Sándor Palota, HM, diplomáciai testületek, társegyházak, civil szervezetek képviseleteit.

Megköszönte a Nemzeti Színház igazgatójának Vidnyánszky Attilának és munkatársainak a befogadást és a megvalósuláshoz nyújtott segítséget.

Kiemelte a múlttal való szembenézés és abból való tanulás fontosságát, és hogy az újra fellángoló zsidóellenesség, egymás iránti gyűlölet, háborúk ellen a legnagyobb fegyver a mi kezünkben van, ami nem más, mint az oktatás-nevelés-kultúra. A darab előtt felcsendült a Kél molé gyászima és a Sófár hangja is.

Állófogadással és a Nemzeti színház részéről is köszönetnyilvánítással zárult a rendhagyó esemény a Holokauszt 80 Emlékév alkalmából
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.