2024. június 10., hétfő 15:27

A Duna Charta Egyesület közleménye
    Budapest, 2024. június 10., hétfő (OS) - A Duna Charta átgondolását javasolja a háborús időkben komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentő gát és víztározó építéseknek.

    Európa a háború felé sodródik, és sajnos megjósolható, hogy éveken át háborús fenyegetettség árnyékéban kell élnünk.
Az ukrán-orosz háborúban láthattuk, hogy a vízerőművekre, víztározókra legitim célpontokként tekintenek a harcoló felek, és azok elpusztítása, megrongálása a korszerű hadászati eszközökkel csak szándék kérdése, megvédésük gyakorlatilag lehetetlen.
Így a támadó fél a víztározókat, gátakat potenciális fegyverként használhatja az infrastruktúra és a civil lakosság ellen. A gátak és víztározók a háborús időkben komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak.
Emiatt kérjük a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Kormányzatot, hogy a víztározók, különösen a nagy folyóinkra, a Tiszára és a Dunára tervezett gátak, duzzasztók építésének nemzetbiztonsági kockázatát mérlegeljék a jelenlegi háborús helyzetben, és ezek építését az európai háborús időszak fennállásáig ne engedélyezzék.

Duna Charta vezetősége

     Kiadó: Duna Charta Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.