2024. június 10., hétfő 23:02

A Honvédelmi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. június 10., hétfő (OS) - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a háborúk korában gyorsan és hatékonyan kell irányítani a haderőt

    A Magyar Honvédség elsődleges feladata és kötelessége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő kell – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Hangsúlyozta, hogy ennek megvalósításához nemcsak új és fejlett technikai eszközök, hanem a jogszabályi környezet megújítása is szükséges. A Magyar Kormány célul tűzte ki, hogy a Magyar Honvédséget minden tekintetben alkalmassá tegye az alapvető kötelességének, a haza védelmének teljesítésére.
A miniszter hozzátette: a biztonsági környezet megváltozott, a biztonsági kihívások, kockázatok és fenyegetések megsokszorozódtak. A hatályos honvédek jogállásáról szóló törvény (Hjt.) felülvizsgálata mostanra elodázhatatlanná vált. Rövidebb, egyszerűbb, a katonai szolgálatteljesítés rugalmasabb működését elősegítő, keretjellegű kormányrendeleti szabályozás vált szükségessé – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve, hogy az Alaptörvény kapcsolódó módosítását követően a Kormány a modern, a XXI. század kihívásaira reagálni képes haderő szolgálati viszonyát szabályozó, kellő rugalmasságot biztosító kormányrendeletet (Hjkr.) alkotott, mely 2024. július 1-jével hatályba lép.
     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.