2024. június 11., kedd 15:41

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. június 11., kedd (OS) - A kamatstop meghosszabbítását javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium a diákhitelezésben

A 2024 második félévére vonatozó kamatszint meghatározása során a Nemzetgazdasági Minisztérium javasolta a kamatstop fenntartását, a jelenlegi kamatszint megőrzését. A társadalmi egyeztetésre bocsájtott tervezet szerint a szabad felhasználású hallgatói hitel vonatkozó rendelkezések mentén megállapított kamata és a hitelfelvevő által fizetendő, 7,99 százalékos kamat különbözetét az állam a központi költségvetés terhére átvállalja.

A diákhiteleket számos tényező teszi vonzóvá a hallgatók számára: a hallgatói hitelekre jellemző, a kereskedelmi banki hitelekhez képest nagyságrendekkel alacsonyabb kamat, a rugalmas, rendkívül ügyfélbarát törlesztési feltételek, valamint a családtámogatási kedvezmények. A hallgatói hitelezés további fejlesztéséhez, az ehhez szükséges hosszú távú stabil háttér biztosításához, szükséges az állami tulajdonú, pénzügyi szolgáltatást végző társaságok közötti szinergiák fokozott kiaknázása. Ennek érdekében június 12-től a Magyar Fejlesztési Bank szorosabb együttműködésben, a banki szakterületek széles körű tapasztalataival vesz részt az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. feladatainak ellátásában. A fokozott együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a diákok a lehető legkedvezőbb feltételek mellett vehessék igénybe a hallgatói finanszírozás nyújtotta lehetőségeket. Az együttműködés részleteiről a Diákhitel Zrt. rövidesen tájékoztatja ügyfeleit.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium