2024. július 2., kedd 17:40

A Várpark és Skanzen Dinnyés Alapítvány közleménye
    Budapest, 2024. július 2., kedd (OS) - Öt világrekord nyomában a Várparkban

    Öt világrekord nyomában a Dinnyési Várparkban
Június 4-én volt tíz éve, hogy a Dinnyési Várpark megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A parkot 2013-ban kezdte el építeni Alekszi Zoltán. Gyerekként az Egri csillagok olvasása után egy nagy várat szeretett volna építeni. Felnőtt fejjel átgondolta az eredeti ötletet és kicsinyített méretben a Kárpát- medencei elfeledett, romos várak megmentését tűzte ki célul, egy vármentő parkot. Évtizedek teltek el, mire el tudta kezdeni a park építését, régészeti anyagokból kiindulva. A várakat nem műanyagból készíti, hanem az eredeti anyaghű megjelenítéssel a kővárakat kőből, a favárakat fából és a téglavárakat is téglából. Ezzel az új stílussal bekerült a Guinness Világrekorderek közé (2018,2019,2020,2021,2023). Az építésben tevékenyen és szívesen részt vesz a kisfia, Zolta is. Felesége, Nikoletta történelemtanárként a véleményével segít. A család együtt végzi a park fenntartásával járó teendőket.
A Várparkba belépők egy varázslatos világba csöppenek. A meseszerűséget fokozza a bársonyosan puha füvön legelésző rackajuhok látványa, de láthatunk más állatokat is.
A park az évek folyamán Árpád-kori témájú faluval bővült, ahol bepillantást nyerhetünk az Árpád-kori építészetbe. Az eredeti méretükben megépített házakban, épületekben alkalmanként kézművesekkel is találkozhatunk. Az Árpád-kori fatemplom rekonstrukciója mellé idén egy rotunda (körtemplom) mása is elkészült és fazekas kiállítás is megtekinthető
    
     Kiadó: Várpark és Skanzen Dinnyés Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.