2024. július 15., hétfő 16:51

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. július 15., hétfő (OS) - Magyar Rektori Konferencia: egyre jobban teljesítenek a hazai egyetemek a QS nemzetközi ranglistáin

– hangsúlyozta dr. Lukács Eszter, aki a rendezvényen előadást is tartott, egyedüliként Magyarországról. Hozzátette: nagyon hasznos volt, hogy a QS a program részeként fejlesztő workshopot szervezett a magyar egyetemek számára arról, miként folytathatják a felzárkózást a világ élvonalához.
A szakember kiemelte: a magyar felsőoktatás javuló versenyképességét többek között éppen a QS ranglistáin elért helyezések támasztják alá. A legfrissebb, július 10-én megjelent európai rangsorban 15 hazai intézmény szerepel, közülük a legjobb 400-ba három fővárosi (az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem), valamint négy vidéki intézmény (a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a győri Széchenyi István Egyetem) került. "Nyolc egyetem – köztük hét modellváltó – javított pozícióján, további négy pedig megtartotta tavalyi helyezését" – hívta fel a figyelmet dr. Lukács Eszter.
Az MRK Nemzetközi Bizottságának elnöke kiemelte: a QS ezenkívül két rangsort jelentetett meg idén. Világranglistájára 11 magyar egyetem került fel. Közülük öten jelentősen előreléptek, és hárman kerültek be a legjobb hatszáz közé, azaz a világ legjobb két százalékába. Emellett a QS 2024-es tudományterületi rangsorain összesen tíz hazai intézmény szerepel. Kiemelendő, hogy a Semmelweis Egyetem a világ 281.
     Kiadó: Kulturális és Innovációs Minisztérium