2024. július 26., péntek 09:06

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. július 26., péntek (OS) - Czomba Sándor: eredményesek a kormányzati intézkedések, tovább nőtt a munkaerőpiaci aktivitás

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 júniusában a megelőző hónaphoz képest közel 20 ezer fővel, 4,768 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma. Májushoz képest a gazdaságilag aktívak száma 17 ezer fővel 4,978 millióra nőtt, miközben a munkanélküliek száma 2 ezer fővel tovább csökkent.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: az idei nyár első hónapjának munkaerőpiaci adatai is a foglalkoztatottság növelését célzó kormányzati intézkedések eredményességét tükrözik. A munkaerőpiacra lépők többségében rövid időn belül el tudnak helyezkedni, amit a munkanélküliek számában és arányában havi alapon mutatkozó csökkenés is bizonyít.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2010 óta töretlenül azon dolgozik, hogy mindenki, aki tud és szeretne, az munkába állhasson, a fiatalok akár az egyetem, az anyák akár gyermekeik nevelése, az idősebbek akár a nyugdíj mellett. Így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan több mint háromszor magasabb fizetésért, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is történelmi mélyponton van. Ennek eléréséhez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium