2024. július 26., péntek 12:48

Az MSZP Országos Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. július 26., péntek (OS) - Korózs Lajos: Drasztikusan csökken a gyermekszületések száma

    A kormány évek óta demográfiai fordulatot ígér, azonban a KSH által publikált adatok azt mutatják, hogy az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal csökkent a születések száma, a termelékenységi ráta pedig hónapról-hónapra csúszik lefelé.
2,1-es termelékenységi aranyszámra van szükség a társadalmi reprodukció megvalósulásához, azaz annak eléréséhez, hogy legalább annyian legyünk a következő években, mint amennyien most vagyunk.
A kormány 2030-ra ígérte a demográfiai fordulatot, ehhez képest az elmúlt években mintegy 200.000 fővel csökkent a népességszám. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor 2030-ra 400-450 ezer fővel csökkenhet a népesség, amely a munkaerőpiacra is kedvezőtlen hatással lehet.
A kormány arra is ígéretet tett, hogy növekedni fog a hazatérők száma, ehhez képest 700 ezer magyar él jelenleg külföldön, az ingázókkal együtt pedig ez a szám eléri az egymillió főt.

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.