2024. augusztus 4., vasárnap 19:05

A Lánglovagok Egyesület közleménye
    Budapest, 2024. augusztus 4., vasárnap (OS) - A tűzesetek számának és súlyosságának növekedését eredményezheti a kormány szándéka a katasztrófavédelem átalakításával.

    Kivételes eljárásban, két nap alatt futott át az Országgyűlésen az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a kormánynak saját hatáskörben a hatósági jogkörök áttelepítését. A társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezetek szerint ezzel már október 1-jétől élnének is, a tűzvédelmi hatósági jogkörök nagy része a katasztróvédelemtől a kormányhivatalokhoz kerülne.
A polgári védelem és a tűzoltóság összevonásával 2000. január 1-jén alakult meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint területi és helyi szervei, szakmai felügyelettel lenyelve az államiból lett hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat, amiket 2012-ben ismét államosítottak.
A katasztrófavédelem az elmúlt több mint 20 évben egy sor feladatot húzott be magának, még szúnyoggyérítéssel és kéménysepréssel is elkezdett foglalkozni, miközben tábornokok sorát termelte ki magából. A mentő-tűzvédelem egyre inkább a perifériára szorult.
A Lánglovagok Egyesület hangsúlyozza: az nem vitás, hogy ez a rendszer ebben a formájában működésképtelen, de elfogadhatatlan, hogy a tűzvédelem három alappillérét, a tűzmegelőzést, tűzvizsgálatot, valamint tűzoltást így megbontsák. Sokkal inkább arra lenne szükség, hogy a három alappillérre ismételten felépítsék a tűzoltóságot, amit az elmúlt évtizedekben a politikának sikerült mélypontra juttatnia.
     Kiadó: Lánglovagok Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.