2024. augusztus 29., csütörtök 08:03

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2024. augusztus 29., csütörtök (OS) - Miskolc önkormányzati adóhatósága jogellenesen bírságolja az adózókat

    Miskolcon szándékosan téves jogszabályértelmezés nyomán az elmulasztott bevallások esetén akkor is bírságot szabnak ki, ha nem volt a bevallás pótlására felhívás. Az MKOE részéről felhívást küldtünk a jogellenes gyakorlat megszüntetésére, azonban a válaszban még megmagyarázni se kívánták, hogy az adózás rendjéről szóló törvényben a 221.§-t miért sorolták a 220.§ mögé. A speciális szabály pedig nem sorolható az általános szabály mögé és ezt a NAV is így alkalmazza. Ez még akkor is így van, ha néhány megtévedt miskolci bíró utat engedett a hivatal hamis jogértelmezésének.

Most keressük azokat a jogeseteket, ahol a miskolci önkormányzat adóhatósága felhívás nélkül, utólag bírságolt, hogy a jogorvoslati procedúrát végigvigyük és végre a jogszabálynak megfelelő döntés születhessen.

A bevallásokkal kapcsolatos rendet egyébként az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium találta ki, senkivel se egyeztetve javasolta az Országgyűlés számára a zavaros 221.§ szövegét. A szabályt az MKOE többször javasolta kiigazításra, de a minisztérium még válaszra se méltatta a megkereséseket.

Ezúton is felhívjuk a Pénzügyminisztériumot, hogy éljen a felügyeleti és elenyésztetési jogával és semmisítse meg a miskolci bírsághatározatokat.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.