2024. október 21., hétfő 17:42

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. október 21., hétfő (OS) -  Az ügyfélkapu nem szüntethető meg 2025.01.16-tól!

A mobiltelefonok és a felhasználók nagy számban alkalmatlanok az ügyfélkapu+ vagy a DÁP használatára, ráadásul a DÁP alkalmazásához több millió személyi igazolványt kell kicserélni és aktiválni. Ezt a Magyar Könyvelők Országos Egyesületénél, de más ügyvitellel foglalkozó érdekképviseletnél is felismerték már.

Az ügyfélkapu login/jelszó átadását az elektronikus ügyintézésre kötelezettek nem jókedvükben adták át, hanem az állam bonyolult és taszító elektronikus ügyintézési rendje miatt, amibe beletartozik a hajmeresztő módon működő önkormányzati portál is.

A meghatalmazás elutasítottságát növelte, hogy a NAV és az önkormányzati adóhatóság, illetve a kormányhivatalok gyakran folytattak jogellenes gyakorlatot meghatalmazottakkal szemben (cégszerű aláírás mellé 2 tanú, aláírásminta megkövetelése, AVDH-s aláírás elutasítása, adóazonosító, TAJ megkövetelése a meghatalmazáson, külföldi meghatalmazott kizárása, stb., stb.).

Még nagyobb probléma, hogy az egyéni vállalkozók nyilvántartásába (EVNY) való bejegyzés - jogellenes módon - jelenleg sem végezhető meghatalmazott által. A Belügyminisztérium 2014-ben ígérte meg a fejlesztést, de nem történt semmi. A NAV 2020-ben tett ígéretet, de ott se történt semmi. Immár 10 éve áll fenn a jogszabálysértő állapot! Ez szintén indok a login/jelszó átadására!

Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.