2024. október 21., hétfő 18:21

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye
    Budapest, 2024. október 21., hétfő (OS) -  Nagy Márton GAO Yunlong-gal, az Össz-kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség elnökével egyeztetett

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon hivatalában fogadta GAO Yunlong-ot, az Össz-kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség elnökét, a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferencia Nemzeti Bizottságának alelnökét. A felek az egyeztetésen a globális gazdasági folyamatok mellett áttekintették magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat, az együttműködés elmélyítésének lehetőségeit.

Kína és Magyarország közötti hosszú távú stratégiai együttműködés az elmúlt évtizedben egyre intenzívebbé vált. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 75 éves fennállása és a Kína által meghirdetett Övezet és Út kezdeményezéshez való 2015-ös csatlakozás óta a magyar-kínai kapcsolatok folyamatosan mélyülnek. Kína mára a 6. legjelentősebb befektető Magyarországon a működőtőke-állomány tekintetében. Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Kelet-Közép-Európában, a kínai vállalatok tavaly több mint 7,6 milliárd euró befektetésére vállaltak kötelezettséget. Ez tovább erősíti hazánk gazdasági híd szerepét a keleti és nyugati tőke, tudás és technológia összekapcsolásában.

A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik. Nem védővámokra és blokkosodásra, hanem együttműködésre és a versenyképesség növelésére van szükség. Ennek érdekében a gazdasági szervezetekkel történő egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.