2005. január 24., hétfő 08:53

Szégyenletes félrevezetés, a közérdek elárulása a Margitszigeten
    Budapest, 2005. január 24., hétfő (OS) - A pénteki botrány hétfőre maradék erejét is elvesztheti. Ügyes! Nem tudjuk pontosan, ki hazudott, ki volt balek, de ma még nem is ez a lényeg. A fő dolog az, hogy január 21-én, pénteken a Nemzeti Sporttanács (NST) ülést tartott, majd nyilvánosságra hozta: a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével egyhangú szavazással támogatja a 2006-os úszó EB megrendezését és a kiválasztott margitszigeti helyszínt.

Az NST tagjait meggyőzték azok a cáfolhatatlanként említett érvek, melyeket a média hírei szerint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Bakonyi Tibor, Budapest főpolgármester-helyettese remélhetőleg jóhiszemű közvetítésével ismertek meg a 2006-os úszó, műugró és műúszó EB fejlesztési koncepciójáról. Olyan információt is kaptak, mely szerint január 8-án több mint száz zöld szervezet, az uszodaépítés terveit megismerve, többségi állásfoglalást tett volna közzé arról, hogy ellenőrzésük mellett a szóban forgó Eb megrendezhető.
    Az információ tartalma azonban szemenszedett hazugság. Január 8-án ugyanis pusztán a Centrum Pártot elhagyva már külön politizáló Zöld Demokraták Szövetsége tartott egy sok tekintetben igen ellentmondásos konferenciát, mégpedig a zöld szervezetek pénztárcájához mérten feltűnően fényűző körülmények között, a Margitsziget egy jó nevű szállodájában. A meghívottak közül többen egymástól és olykor a szervezőktől is azt kérdezgették, hogy valóban a Margitsziget jövőjéért szervezett konferencián vannak-e, vagy talán egy párt kampányrendezvényére tévedtek.
    A már előre egységes zöld koncepció igényével megfogalmazott és a meghívottaknak szétküldött, a helyszínen is kiosztott, gyanús tartalmú tervezetről aztán igen heves viták folytak a sok szempontból jóvátehetetlen, káros következményekre figyelmeztető résztvevőkkel. A csaknem hatórás vita után úgy széledt szét a talán nyolcvan érdeklődő, hogy a szervezők nemhogy egységes, hanem még csak többségi álláspont kialakítását sem kísérelték meg. A megjelenteknek egyébként csak töredéke volt hivatalos szervezeti képviselő vagy küldött, de erre nem is volt senki kíváncsi!
    A sajtót a közben egymást érvekkel győzködők tudta nélkül, már dél körül úgy tájékoztatták, mintha a zöld szervezetek szigorú feltételeket szabva már beletörődtek volna a korábban máshová tervezett komplexum Margitszigetre telepítésébe. A médiából a közvélemény arról értesült, hogy több mint ezer zöld szervezetet hívtak meg a konferenciára. A zöldekben megbízó állampolgárok becsapása láttán akár Göbbels vagy Sztálin is elégedetten somolyoghatna.
    A Fővárosi Önkormányzat néhány napon belül dönt a nadrágszíjhúzó költségvetés miatt a szigeten olcsóbban letudni szánt Eb helyszínének engedélyezéséről. Hírlik, a sötét hátterű hazugság a képviselőkig hatolt. Most szólunk, és várjuk, feljegyezzük név szerinti döntésüket!

Budapest, 2005. január 24.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.