2005. január 28., péntek 11:30

Gyárfás Tamás köszönetmondása, és a közvélemény félrevezetése
    Budapest, 2005. január 28., péntek (OS) - Gyárfás Tamás médiacézár, másként a Magyar Úszószövetség elnöke, a Fővárosi Közgyűlés döntését követően az MTI-nek többek között ezt mondta:     az úszószövetség nevében köszönjük az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ, az MDF és a MIÉP fővárosi képviselőinek a megszavazott bizalmat.” Aki csak erről szerzett tudomást, azt hiheti, végre valamiben teljes az összhang hazánkban, az egységes véleményt alkotó parlamenti pártokhoz még a MIÉP is csatlakozott, közel már az egypártrendszer. A köszönet azonban alaptalan, tehát a belőle levonható üzenet hamis.

Ezzel szemben a tények:

A Fővárosi Közgyűlés a kormánypárti képviselőket nézve sem teljes támogatást mutató többséggel tulajdonosi hozzájárulást adott csütörtökön ahhoz, hogy a 2006-os úszó, műugró és műúszó Európa-bajnokságot, ellentétben az eredeti pályázat szerinti, a Lágymányosra szóló tervekkel, a Margitszigeten, a már meglévő Hajós Alfréd uszoda jelentős, versenycélú bővítésével (új lelátók, ugrótorony stb.) rendezhessék meg.
A szavazásban három kormánypárti képviselő, köztük Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes, nem vett részt, az ellenzékiek egy tartózkodó MKDSZ-es képviselő kivételével valamennyien a hozzájárulás megadása ellen voksoltak. Bőhm András (SZDSZ) frakcióvezető szerint módosításai részbeni elfogadásával ellentmondásos a határozat, ezért ez alapján nem lehet szerződést kötni.
    A döntést súlyos környezetvédelmi aggodalmakat felvető hosszas vita előzte meg. Többen hangsúlyozták, hogy ebben a kormány által a fővárosra kényszerített ügyben jó döntés nem hozható, a helyszínre érvényes előírások alapján sem a felszín alatt, sem a felszínen nem lehet építkezni, ezért például az öt emelet magas műugró torony aligha valósulhat meg. Elfogadhatatlannak tartották az állammal kötendő szerződésnek azt a részét is, amellyel becsempészik a magántulajdonná válhat a közpénzen épülő létesítmény.
    Gyárfás Tamás óriási tekintélyű médiaszakember szavaira azonban figyelnek a kollegák, meg is van tehát az eredmény.
    A rövid híradásokból ezt a lényegi tartalmat hallhatta a népnek az éterből információt szerző jelentős többsége:
Lehet úszó Európa-bajnokság a Margitszigeten. A Fővárosi Közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a margitszigeti uszoda bővítésével megrendezhessék Budapesten a 2006-os úszó Európa Bajnokságot. Gyárfás Tamás köszönetet mondott a négy parlamenti párt és a MIÉP fővárosi képviselőinek a megszavazott bizalomért.
    Margitsziget ügyben tehát minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lehetünk elégedve! Köszönjük, parlamenti pártok, köszönjük MIÉP! Csak így tovább közügyeinek intézésével.
Vastaps, éljen  , vastaps, éljen  , vastaps (a szűnni nem akaró fajtából). Reménykedjünk, közel a jó világ! A félrevezetéseket majd megszokjuk.

Csak levegőnk maradjon! Marad? De azért már ébredezhetnénk is!

Budapest, 2005. január 28.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.