2005. február 23., szerda 13:10

Megfellebbezte az ABOSZ a margitszigeti beépítést
    Budapest, 2005. február 23., szerda (OS) - Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) az előírt határidőn belül megfellebbezte az előzetes építési engedélyét, azon beruházási szándékok képviselőinek, melyek fokozottan veszélyeztetnék a Margitsziget hagyományosan kiegyensúlyozott, nemzetközi ismertséggel rendelkező értékes élő környezetét, levegőjének viszonylagos tisztaságát és az ott átmeneti nyugalmat, pihenést kereső fővárosiak érdekeit is.

    Az előzetes építési engedélyt egyébként a közvélemény újabb csendes félrevezetésével, a 2006-os úszó, műugró és műúszó Európa-bajnokság megrendezéséhez tervezett teljes építkezési tervek megvalósítása helyett, egy csökkentett változatra kérték. Vélhetően azért, mert egy lépésben nem is remélhették jogszerűen a hatósági engedélyek megszerezhetőségét.
    A régóta közismert trükkhöz folyamodtak tehát, mint a népmese malachúsra éhes farkasa, amely először csak az egyik hátsó lábának beengedését kérte a kismalactól.
    Megkockáztatták, hogy akkor is belevágnak a végcélként tervezett monstrum-telep építésének megkezdésébe, ha a 2006-os rendezvényekhez szükséges összes létesítmény megvalósítását, az azokkal szemben a jogszabályok által majdan előírt követelmények mai ismeretének hiányában, esetleg el sem tudják érni.
    Megerősödik tehát a gyanú, hogy a nemes célként emlegetett EB-rendezés (ami egyébként semmiképpen sem indokolta a rendezvény helyszínének a Margitszigetre történő áthelyezését), csak beruházási indok volt, ami pusztán a nagyközönség számára készített mézesmadzag szerepét töltötte be.
    Ismét meg kell említeni, hogy a tervezett beruházások hátterét biztosító hasznosítási megállapodás jó erkölcsbe ütköző feltételei révén az uszodabővítést közpénzből kivitelező építtető a leendő létesítményre kizárólagos hasznosítási jogot kap, sőt kizárólagos tulajdonossá válhat. Így szabadon határozhatná meg azt is, hogy a nagyközönség használhatja-e majd a létesítményeit.
    A közpénzek átlátható felhasználását alapelvként megkövetelő demokráciákban tűrhetetlen, hogy a nyilvánosság ne értesüljön az ország egyik legértékesebb területén keresztül a közérdeket is súlyosan kockáztató szándékokról és a háttéralkukkal vezérelt folyamatokról.
    A veszély még egyáltalán nem múlt el. Felkérjük a közérdeket képviselő valamennyi országos tekintélyű köztisztviselőt, és más közszereplőt, valamint minden megkülönböztetés nélkül a parlamenti és azon kívüli politikai pártokat, hogy saját lehetőségeik körében tegyenek meg mindent az ügy részleteinek alapos megismerése, és még megmaradt értékeink megóvása érdekében.
A Margitsziget hagyományos értékeit máig megóvni képes környezete, amely jelentősen hozzájárul a belvárosi levegő maradék tisztaságához is, nem válhat haszonelvű érdekek prédájává.

A fentiek elősegítése érdekében fellebbezésünket elérhetővé tesszük honlapunkon is (www.abosz.hu).

Budapest, 2005. február 23.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

--------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.