2005. március 10., csütörtök 16:42

A magyar gazdatársadalom jövője egészségünk és függetlenségünk maradékának biztosítéka
    Budapest, 2005. március 10., csütörtök (OS) - Ideje szólni arról, hogy a pártérdekű demagógiának nem pusztán hangulatromboló, hanem közvetlenül egészségkárosító hatása is van, míg a közérdekű, felelős döntéseknek egészségvédő következményei lehetnének. A téma felvetését az a botrányos, időhúzó, felelőtlen vagy rosszakaratú ügykezelés indokolja, amely a hazai gazdatársadalom túlélését, de közvetve mindannyiunk egészségét, sőt hazánk maradék függetlenségét is veszélyezteti.

    A magyar emberek túlnyomó többsége, mivel nem tájékoztatják megfelelően a népegészségügyi szinten is fontos kockázatokról, nem tudja az alábbiakat:

1)  egészségünket alapvetően meghatározza, hogy valódi táplálékokat, vagy vegyi- és sokszor gyógyszervegyészeti anyagokkal is előkezelt műtápot eszünk-e,
2)  a magyar lakosság kb. 25%-át kitevő, csaknem minden családban előforduló allergiások betegségének kialakulása és életminőségének kilátásai (sok más kockázati tényező között) legalább annyira függenek a táplálkozásuktól, mint például a sokat emlegetett parlagfű pollenjétől,
3)  minél nagyobb az élelmiszerek ipari feldolgozottsága, így minél több tartósító, állományjavító, íz-fokozó, íz-szabályozó, homogenizáló, színező, emulgeáló, puffasztó, természet-azonosnak állított és más mesterséges anyag van bennük, annál valószínűbb, hogy hozzájárulnak egészségünk megingatásához,
4)  a távoli, egzotikus országokból származó élelmiszereket a minél nagyobb profitban érdekelt bankárlelkű, felelőtlen élelmiszerüzérek a harmadik világban nyomorgókkal, éhbérért termeltetik, és dömpingáraikkal ezek a mi szervezetünk számára ismeretlen összetevőjű, ezért fokozottabb kockázatot jelentő, de piacunkon jelenlévő termékek révén is veszélyeztetik a számunkra biztonságos hazai élelmiszerek versenyképes előállítását, közvetve a gazdatársadalom fennmaradását,
5)  a nemzetközi tőkeérdekek nyomására és a felelőtlen politikusok közreműködésével folyamatosan sorvad a korábbi, megbízható hazai hatósági ellenőrzés lehetősége, ezért az idegen eredetű élelmiszerek egyre lazábban követett körülmények között, szinte ellenőrizetlenül jutnak az asztalunkra.

Egészséges élelmiszereket, mint sok évszázad óta, ma is elsősorban és túlnyomórészt a magyar gazdáktól várhatunk. Biztonságos és egészséges ellátásunk eddig is az ő munkájukból eredt, és ez így lesz a jövőben is.
A külső hatalmaknak jobb esetben vásárlóerőt, rosszabb időkben megszerzendő földet jelentettünk. Ma ugyanez a helyzet. Ha nem leszünk éberek, gyorsan és visszafordíthatatlanul kiszolgáló, gyarmati régióvá válhatunk, és függőséget okozó műtápot fogunk enni, mint ma még csak egyesek kutyái, macskái!
Az idegen érdekeknek mindig voltak hazai kiszolgálói, akik hol keletre, hol nyugatra, olykor felváltva ide-oda hajlongtak. Az utóbbiak a legrosszabbak.
A magyar gazdák nem tartoznak közéjük.

Budapest, 2005. március 10.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.