2005. május 18., szerda 10:06

Halált is okozhat a felelőtlen egészségpolitika!
    Budapest, 2005. május 18., szerda (OS) - Ideje lenne hatósági vizsgálatokat folytatni abból a célból, nem okoznak-e foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést azok az egyre szaporodó intézkedések, amelyek az egészségügy gyökeres átalakítását ígérő (egyébként régen várt, örvendetes üzeneteket tartalmazó) tervekkel egyidejűleg a jelen lendületesen és brutálisan keményedő valóságát jelentik az érintett betegek számára. Az OEP legújabb döntései már nem az egészség, hanem az élet megőrzésének egyenlő esélyét teszik kérdésessé.

    Néhány héttel ezelőtt az immunterápia támogatásának a korábbiaknál is durvább visszaszorítása keltett komoly feszültségeket. Megalapozott érvekkel indokolni azóta sem sikerült, miért köti az OEP alkotmányellenes feltételekhez az allergiások immunterápiás kezelésének támogatását, miért utasít el jogilag megalapozatlanul gyógyszer-támogatási kérelmeket.
A botrányt azóta a nyilvánosság számára más, újabb botrányok sorozata sikeresen elnyomta, bár ez nem jelent vigaszt azoknak, akik úgy érzik, a sokat emlegetett, de még inkább semmibe vett esélyegyenlőség elvének újabb megcsúfolásával zárták el őket maradék egészségük megőrzésének esélyétől.
    Kíváncsian várjuk, átlépi-e a párt- és közpolitikai botrányok sorozatától egyre inkább kifáradó, a már-már a banánköztársaságok demokráciát reménytelenül váró népességéhez hasonlóan, mindenbe belenyugvó közfigyelem küszöbét, hogy Magyarországon körülbelül 15 millió forint megtakarítása fontosabb több mint ezer ember életveszélytől való megóvásánál.
    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (lassan méltóbb lenne Pénztárelvű Egészség-megtakarító Hatóságnak nevezni) legújabb intézkedésével olyan fokozottan allergiás betegektől vonja meg a saját kezű életmentést hatékonyan biztosító öninjekció használatához való hozzájutás egyenlő esélyét, akik egy kirándulás, vagy más, pihenést célzó tevékenységük miatt elkerülnek a gyors orvosi ellátást nagyobb valószínűséggel biztosító lakott területek közvetlen közeléből.
    Egy ilyen környezetben az orvos néhány percen, jó esetben félórán belüli elérhetőségének hiánya akár a halált is jelentheti.
    Európától és emberies gondolkodástól távoli országokban logikus lehet persze annak a felvetése, hogy az ilyen problémás beteg minek mászkál számára veszélyes helyen orvosi kíséret nélkül? Maradjon inkább otthon, és kapcsolódjon ki a méltányos egészségbiztosítást, azon belül elsősorban a helikopteres sürgősségi ellátást ígérő egészségpolitika lendületes fejlesztéséről tudósító hírek nézésével!
    Ha van mobilja, GPS-helymeghatározója, lélekjelenléte és egy elég nagy tisztáson csípi meg a darázs, persze elvben még őt is megmenthetnék. Ha ezek közül bármi hiányzik, akkor nem. Az esélyek ugyanis – egy kicsit – a legjobb helyen is különbözhetnek. Még nálunk is!
    Esélyegyenlőségünk egyéb ismérvei a www.abosz.hu honlapon is olvashatók.


Budapest, 2005. május 18.


Pós Péter
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.