2005. november 2., szerda 12:05

Törvénysértő gyógyszerreklám az Egészségügyi Minisztérium televíziós híranyagán!
    Budapest, 2005. november 2., szerda (OS) - Az Egészségügyi Minisztérium madárinfluenzával kapcsolatos televíziós közleményében törvénysértő módon megjelenítették az egyik nagy nemzetközi gyógyszergyár erre a célra egyébként is vitatott hatású termékét a közszolgálati feladatú Magyar Televízió mindkét adásának Híradó műsorában, október 28-án.

    Miközben bemutatták a Minisztérium ingyenes madárinfluenza vonalát, a képernyőn jól olvasható feliratokat biztosító méretben jelenítették meg az egyik nagy nemzetközi gyógyszergyár termékét, közben megemlítve a megnövelt oltóanyaggyártást, vakcina-tárolást.

A gyógyszer ilyen megjelenítése legalább három jogszabályt sért, így a gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. törvény 9. paragrafusának, azon belül különösen az (1) és (4) bekezdésnek az előírásait, illetve az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek reklámozásáról és ismertetéséről szóló 64/2003. (X. 31.) ESzCsM rendelet 1. § (1), (2) és (3) bekezdésében és a 2. paragrafus (1) bekezdésében előírtakat, valamint az 1996. évi I. törvény (médiatörvény) 13. paragrafus (1) bekezdésében foglaltakat.

Várjuk, lesznek-e következményei az ügynek a történtekért felelős Magyar Televízióban és az Egészségügyi Minisztériumban, és megvizsgálják-e azt is, hogy esetleg a gyógyszer gyártói vagy forgalmazói köréből kinek, kiknek a kezdeményezésére, ténylegesen kik követték el a jogszabálysértést.

A következmények nélküli Magyarországon ugyanis nem jellemző, hogy a törvénysértő reklámok után az elkövetőket terhelő következményekkel járó, személyi felelősséget megállapítanának. Sokkal inkább jellemző az, hogy komoly egyéni vagy csoportérdekű hasznokat lehet bezsebelni a nagyobb közösség, leginkább a teljes társadalom kárára.

A képernyőn bemutatott gyógyszert egyébként sem a madárinfluenza ellen fejlesztették ki, és még a szenzációhajhász, egymásnak durván ellentmondó sajtóhírekből is megállapítható, hogy a szer nem gyógyít vírusos megbetegedéseket, nem is vakcina, nem immunizál, de ha előzetes védekezésre folyamatosan szedik, csökkentheti a tüneteket, így gyorsítja a betegség lezajlását.
Minden szempontból remek üzlet tehát már most, jó előre azt sugallni, hogy eredményes eszköz lehet majd a ma még nem is létező, emberről emberre terjedő madárinfluenza ellen is.

Sikeresen, időben gerjesztett pánik esetén el lehet érni, hogy a nagy mennyiségben indokolatlanul szedett gyógyszer csak abban legyen hatásos, hogy növelje a nálunk már egyébként is közveszélyessé váló gyógyszerfogyasztást, és ezzel elősegítse az indokolt és értelmes gyógyításra szánható közpénzek megcsapolását is.

Ha másra nem, arra is alkalmas lehet ez a mások veszélyére spekulálva haszonleső, förtelmes akció, hogy tovább növelje a népesség még nagyobb hányadának esélyét az allergiássá válásra. Keresni meg majd azon is lehet, mert itt már mindent lehet!

Budapest, 2005. november 2.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.