2005. november 7., hétfő 13:10

A törvénysértő gyógyszerreklám és a cenzúra szabad, a sajtószabadság elavult Magyarországon?
    Budapest, 2005. november 7., hétfő (OS) - Egy az Egészségügyi Minisztérium híranyagában megjelenített törvénysértő gyógyszerreklámról közleményt jelentett meg az ABOSZ november 2-án, az MTI Országos Sajtószolgálatának (OS) internetes felületén. Az ügyben természetesen a feladata szerint érintett médiahatósághoz (az ORTT-hez) és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez is hivatalos beadvánnyal fordult a szövetség képviselője. Ezután beindult egy olyan folyamat, amilyeneket valamikor a fortélyos félelem igazgatásával jellemeztek Magyarországon.

    Még a közlemény kiadásának estéjén egyértelműen kiderült az is, hogy a tiltott reklámtevékenység nem először fordult elő a Minisztérium híranyagában, és mindkét alkalommal ugyanannak a cégnek ugyanazt a termékét mutatták be jogsértően. Hangsúlyozni kell, hogy mindez éppen a közszolgálati feladatú Magyar Televízió Híradó műsorában történt meg, és mindkét alkalommal éppen az Egészségügyi Minisztérium televíziós híranyagán belül.
Egy EU-tagországban különösen megengedhetetlen, hogy egy az ország népességét a későbbiekben esetleg súlyos közegészségügyi veszélynek kitevő madárinfluenza fertőzés kapcsán az akár a pánikhangulatig felfokozható közérdeklődést, nemzetközi gyógyszergyárak óriási hasznok megszerzésére használják fel, ráadásul egy olyan termékkel, amely egyelőre még pusztán tudományosan nem bizonyítható védelmet ígér a ma még létre sem jött vírus ellen.
Különösen elgondolkodtató, ha ebben a tevékenységben sajátos körülmények miatt esetleg az Egészségügyi Minisztérium hallgatólagos vagy aktív közreműködése is kivizsgálásra szorul. Ez már nem olyan ügy, amelyet elég a médiahatóság és a fogyasztóvédelem területén kezelni. Az ABOSZ képviselőjének beadványából tehát november 3-án az Ügyészség is tudomást szerzett az eseményekről.

Még inkább gondolkodásra késztető szempont azonban, hogy a kiadott MTI közlemény ellenére fentiekről az érintett 10 milliós magyar népességet nem tartotta érdemesnek tájékoztatni sem a közszolgálati feladatú magyar elektronikus média, sem a különböző irányú politikai szálakkal még inkább átszőtt nyomtatott sajtó.
Nagy kérdés, hogy miért? Kinek az érdeke a tájékoztatás, és kinek az érdeke az elhallgatás?
2005. november 4-e az 1956-os forradalom vérbefojtásának, a diktatúra és vele a cenzúra visszatérésének 49. évfordulója Magyarországon.
Éppen ezen a napon, tizenöt évvel az állítólagos rendszerváltozás után talán újra fel kell tennünk a legfontosabb kérdéseket:

1.  valóban demokráciában élünk-e?
2.  van-e ténylegesen sajtószabadság, vagy újra működik valamilyen sajátos, a közvetlen diktatúráénál sokkal rafináltabb cenzúra?
3.  független-e még Magyarország, és kitől, mitől félünk most, ha megszálló hadsereg nincs az országban?

Budapest, 2005. november 7.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az OS-anyagok nem az MTI kiadás részei, szó szerint továbbított szövegeiért a közlő a felelős.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.