2005. december 6., kedd 15:31

Demokráciát hiányoló gondolatok Sólyom László ünnepi köszöntője után
    Budapest, 2005. december 6., kedd (OS) - Az Alkotmánybíróság már 1992-ben rámutatott arra, hogy a véleményszabadságot és a műsor tartalmi kiegyensúlyozottságát ellenőrizni hivatott szervtől idegen az, hogy meghatározóan a társadalom politikai képviselete ismétlődik meg benne. Pártok képviselete alkalmatlan arra, hogy garantálja a véleményszabadság kiegyensúlyozott teljességét. A politikai pártok nem voltak hajlandók megfogadni ezt a tanácsot. Ennek a szemléletnek káros következményei azóta is terhelik a közszolgálati rádiót. – hallottuk a Magyar Köztársaság államfőjének sajtóban elhallgatott köszöntőjében.

    A Magyar Rádió 2005. november 29-én ünnepelte 80. születésnapját. A Művészetek Palotájában tartott rendezvényen felolvasták a Magyar Köztársaság államfőjének ünnepi köszöntőjét. Az eseményen jelen lehettek a Rádió tulajdonosi testületének párthátterű, és társadalmi kurátorai is.
Az államfő köszöntőjéből a fentebb idézett három mondat volt a legfontosabb üzenet számukra, mint a közszolgálati feladatú Magyar Rádió függetlenségéért is felelős testület tagjai számára.

Sólyom László mondatait tovább gondolva, az üzenetben említetteknél csak az nagyobb baj, hogy a véleményszabadság alapjaként a közszolgálati tájékoztatás megvalósulását ellenőrizni médiahatóságként hivatott Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még a kuratóriumokénál is inkább a mindenkori parlamenti pártcsoport leképezése, ott a civil felügyelet még alibiként sem jön szóba. Az ORTT tagjai minden további nélkül lehetnek elkötelezett párttagok (ellentétben mondjuk a Rádió mindenkori elnökével), pusztán párt országos vagy területi szervezetének tisztségviselői nem lehetnek (bővebben lásd a médiatörvény 31-34. szakaszait).

A médiahatóság tehát a mindenkori parlamenti pártok közös pártcsoport-hatósága, amelytől akár azt is remélnünk kellene, hogy szigorúan fellép, amikor a média hangsúlyosan közérdekű, de a parlamenti pártok közös érdekeit sértő információkat elhallgat. Ezt remélnünk azonban hihetetlen naivitás lenne!

A közismerten szégyenletes minőségű médiatörvényben meghatározott médiahatóság (amely a kuratóriumok összetételét is úgy befolyásolhatja, hogy döntései ellen törvényes jogorvoslat nincs) a csökevényes magyar demokrácia egyik olyan biztosítéka, amely valójában a Magyar Köztársaság Alkotmányában lefektetett deklaratív alapelvek, valamint a legfontosabb alkotmányos alapjogok érvényesülésének egyik megcsúfolója.

Ennyit a magyar sajtószabadságról, az információs szabadságról és a véleményszabadságról!

Ez a közlemény a szokásos elhallgatás vagy egy nyílt megvitatás révén apró segédeszköz lehet a hazai demokrácia fokméréséhez. Lássuk hát, hol élünk! Egy ügyesen többpárti diktatúrában vagy egy európai demokráciában? Bizonyíthatnánk ezt is, azt is.


Budapest, 2005. december 6.


Pós Péter,
a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának egyik társadalmi kurátora
(az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Rt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.