2006. május 11., csütörtök 09:14

Semmibe vehető-e a koalíciós paktumban a választói akarat?
    Budapest, 2006. május 11., csütörtök (OS) - Tisztességes, demokratikus, alkotmányos, törvényes és lehetséges-e, hogy egy országos választási támogatottsága alapján csak 5 százalékos parlamenti képviseleti erőt szerzett párt több biztosítós egészségügyi programja határozza meg a 10 milliós népesség egészségügyi lehetőségeit, és azon keresztül lényegében társadalmi és nemzetközi esélyegyenlőségét, jövőjét. Mindezt szemben a 95 százalékos parlamenti felelősségű többi pártnak az övétől alapelveiben is markánsan eltérő, és egy korábbi népszavazás üzenetével is megerősített, egy biztosítós egészségügyi programjaival.

    Az esetleges paktumot kezeljük külön a tisztesség, a demokrácia, az alkotmányosság, a törvényesség és a lehetséges megvalósulás szempontjából, hisz hazánkban ezek ma már sajnos nem mind összefüggő ismérvek.

Tisztességesnek, legalább hétköznapi, erkölcsi értelmében nehezen mondható, ha egy törpe kisebbség, a zöldségpiacokhoz méltó módon, alkupozíciójával visszaélve, csatlakozásáért az eredeti értékének többszörösét jelentő ellenszolgáltatást zsarol ki.

Demokratikus, azaz a népfelség elvén alapuló még látszatra sem lehet valami, amit éppen a választók többségi népakaratát megerőszakolva kényszerítenek ránk.

Alkotmányos végképp nem lehet semmi, ami ellenkezik az Alkotmány 2. szakaszában előírt alapelvvel, mely szerint a Magyar Köztársaság demokratikus jogállam, ahol minden hatalom a népé, amely azt választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.
Ezt az elvet még azzal a lehetőséggel visszaélve sem illő felrúgni, hogy a Kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerű többséggel határoz.

Törvényesnek sajnos nálunk ilyen tisztességtelen, antidemokratikus és alkotmányellenes paktum is mondható, hiszen példák sorát láttunk már arra, hogy a fenti elvek mindegyikét durván sértő törvények, parlamenti határozatok évekig hatályban maradnak, és a parlament még az Alkotmánybíróság általi esetleges megsemmisítésük után sem törődik a számára egyébként kötelező, törvénypótlást előíró határozattal.

Lehetségesnek pedig éppen azért gondolhatjuk a választói akarat esetleges újabb elárulását, mert lassan gyakoribb az árulás, mint az ígéretek betartása.

A kérdés az, hogyan számíthat a leendő kormány a választók megértésére, a közeljövőben meghozandó igen súlyos intézkedések iránti türelemre, ha tevékenységét egy ilyen tisztességtelen, antidemokratikus, alkotmányellenes, és csak formálisan törvényes paktum aláírásával kezdi.

Emlékszik-e még a magát liberális demokrataként meghatározó SZDSZ azokra az alapértékekre, amelyek nem engedik meg, hogy az egyéni vagy csoportérdekek érvényesülését előbbre helyezze a választók túlnyomó többségének akaratával megerősített társadalmi érdekeknél.

Továbbiak: www.abosz.hu/kozerdekukozl.html#biztosito

Budapest, 2006-05-11


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagja,
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal betegoldalának állandó résztvevője

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.