2006. október 24., kedd 16:30

Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester közleménye
    Budapest, 2006. október 24., kedd (OS) - A 2006. október 23-án és 24-én hajnalban történtek jelentős mértékben érintik az V. kerületet és annak lakóit. Az eseményekkel egyidőben folyamatos tájékoztatást kértem a Belvárosban keletkezett károkról, a mai napon pedig a reggeli órákban személyesen jártam körbe az érintett területeket, elsősorban a Ferenciek terét, a környező utcákat, a Kecskeméti utcát, a Kálvin teret és a Váci utca déli szakaszát. Személyesen tájékozódtam a Kecskeméti utcai rendőrőrsön keletkezett károk mértékéről és nagyságáról is.

    A kárfelmérés alapján megállapítható, hogy a belvárosi közvagyont egymillió forint alatti értékben érte kár. Ez elsősorban az utcabútorzat sérüléséből keletkezett. Az utcabútorzatban keletkezett károk helyreállításához szükséges intézkedéseket a mai napon megtettük.
    A kerületben működő magáncégek és üzletek tulajdonosainak becsült kárértéke 5 millió forint. Az éjszakai események során négy kirakatot törtek be, és egy épület állványzatát bontották el.
    A belvárosi lakóépületekben keletkezett kár felmérésével a Belvárosi Vagyonkezelő Zrt-t bíztam meg. A lakóépületekben keletkezett károk helyreállítására az Önkormányzat külön pénzalapot hoz létre.
    A Belváros érintett területein a lakók és járókelők többsége a felhalmozódott könnygáztól szenved. A mai napon oktatási intézmények diákjai, üzletek dolgozói és a Ferenciek terét övező utcák lakói is jelezték, hogy a visszamaradt könnygáz megnehezíti számukra az utcán történő közlekedést. Ezért nyomatékosan felszólítom a hatóságokat, hogy a könnygáz-gránátok belvárosi utcákon és tereken történő nagy tömegű alkalmazása esetén a lakosságot ért következményeket is mérlegeljék.
    A tegnapi napon a rendőri intézkedések eredményeként sok belvárosi lakos és bérlő nem tudta megközelíteni saját lakását. Különösen megdöbbentőnek tartom, hogy ezek az intézkedések olyan területeket is érintettek - például a Kossuth teret és az azt övező utcákat - ahol az éjszakai órákban rendőri akció nem zajlott. Ezen lépések indokolatlan bevezetése véleményem szerint nem felelt meg a törvényességnek, és súlyosan sértette a Belváros polgárainak mozgásszabadságát. A Belváros polgármestereként kérem a hatóságokat, hogy ilyen intézkedések indokolatlan bevezetésére a jövőben ne kerüljön sor.



                                Rogán Antal
                            V. kerületi polgármester

Budapest, 2006. október 24.

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.