2006. október 25., szerda 14:26

Könnygázhasználat demokráciában, bárki ellen korlátlanul?
    Budapest, 2006. október 25., szerda (OS) - A Legfőbb Ügyészhez fordult az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke ismeretlen tettes elleni feljelentéssel a tömegoszlatások folyamán a rendőrség által bevetett, főként az asztmában, illetve más tüdő- vagy légúti betegségekben, illetve epilepsziában szenvedők vagy szívbetegek számára igen veszélyes, de egészséges állampolgárokat is veszélyeztető könnygázfajták használata révén nagy valószínűséggel tömegesen megvalósult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint az egészségügyi ellátáshoz fűződő állampolgári alapjogok durva sérelme miatt.

    Az elnök közvetlenül a Legfőbb Ügyészséghez fordult, mert véleménye szerint a lehetséges tettesi körben akár közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy felelőssége is szóba jöhet, és a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ilyen esetekben kizárólag az ügyészség végzi a nyomozást, illetve ezen belül közvádas bűncselekmény vagy szabálysértés miatt a legfőbb ügyész indítványozza a mentelmi jog felfüggesztését.
    A betegszervezet képviselője szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve az irányítása alá tartozó Rendőrség döntéshozatali rendszerében olyan döntések születhettek, amelyek kimeríthetik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés fogalmát.
    A Büntető Törvénykönyv szerint erről van szó, ha valaki foglalkozása szabályainak megszegésével mások egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki.
    A fentiek mellett az érintettek és a mentőszolgálat megfelelő tájékoztatásának hiányában sérült a vegyi tömegoszlató anyagoknak kitett állampolgároknak a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való joga is. Vizsgálandó tehát a veszélyeztetés és egészségügyi ellátáshoz való jog érvényesülésének szempontjából a Rendőrség és a Mentőszolgálat együttműködésének mélysége is.
    A bevetett, de hivatalosan a közvélemény számára nem azonosított vegyi anyagok közül vannak, amelyek adott esetben súlyos mellékhatásokat okozhatnak, maradandó következményekkel járhatnak, más anyagok belégzése tüdővizenyőt okozhat, szembe kerülve akár maradandó homályos látást, vagy a látás részleges elvesztését okozhatják.
    Ezen adatok ismeretére a betegnek (akár tüntető, akár rendőr) is szüksége van. A bevetéseken hosszú ideje részt vett rendőrök nagy részének szeme is jellegzetesen bevörösödött volt, ami a rájuk is ható könnygáz következménye is lehetett.
    Kérdés, normális-e egy demokráciában, ha a hadviselésben tiltott eszközöket fel nem fegyverzett állampolgárok ellen, rendkívüli állapot vagy kijárási tilalom nélkül is bevetnek azért, mert azok be nem jelentett tüntetésen vesznek részt, vagy ilyenen részt sem véve, esetleg csak a tüntetőkkel egy közterületen tartózkodnak.
Jelzésértékű-e a felelős állampolgárok számára, ha nagy számban vannak, akik a későbbi következményektől tartva, sok esetben már nem is mertek orvosi ellátást igénybe venni.

Budapest, 2006. 10. 25.

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.