2006. november 22., szerda 09:03

Fantomszervezetekre bízzák a magyar egészségügyet? (1. rész)
    Budapest, 2006. november 22., szerda (OS) - A sajtó szerint a Magyar Kórházszövetség elnöke, Golub Iván botránytól tart annak kapcsán, hogy senkivel sem egyeztették azt az anyagot, amely szerint a kormány által végül közölt 31 súlyponti kórház listáján számos olyan kórház van, amelynek nem kellene ott lennie, sok fontosat viszont levettek róla. Golub közölte: eldőlt, hogy a Regionális Egészségügyi Tanácsok (RET) feladata lesz, hogy a régiónként meghatározott aktív és krónikus kapacitásokat elossza majd. Tudnunk kell azonban, hogy léteznek-e valójában az elvben két éve létező RET-ek?

    A törvény szerint a Regionális Egészségügyi Tanácsok a regionális egészségpolitika kialakításában közreműködő, jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, melyeknek titkársági feladatait az ÁNTSZ-nek az adott régió területén működő megyei intézetei közül az országos tisztifőorvos által kijelölt intézet keretében működő RET titkárság látja el.

Feladataik:
a) az egészségügyi régió egészségpolitikai programjának összeállítása,
b) koordináció és érdekegyeztetés az egészségügyi régió területén működő egészségügyi közszolgáltatók, fenntartók és a lakosság, illetve betegszervezetek között,
c) az Egészségügyi Fejlesztési Előirányzat (a továbbiakban: EFE) forrásaira kiírt pályázatokkal kapcsolatos feladatok ellátása, továbbá az EFE regionális részének kezelése,
d) a kapacitás-szabályozásban és a többletkapacitás befogadására irányuló eljárásban való külön jogszabály szerinti közreműködés,
e) működési területén az egészségügyi közszolgáltatást igénybe vevő betegek körében betegelégedettségi vizsgálatok végzése és ennek figyelembevétele a fejlesztési prioritások kijelölése során,
f) a regionális egészségpolitikai program megvalósulásának évenkénti értékelése és amennyiben szükséges, annak módosítása és kiegészítése.

Fentiekhez képest aggasztó, hogy a hat elvben jogi személyiséggel rendelkező szervezet közül, egyik Regionális Egészségügyi Tanácsról sem található a világhálón vagy a T-com adatbázisában fellelhető hivatalos elérhetőség (bejegyzett cím, telefonszám, bejegyzési adat stb.).
Csak néhány Tanácsról érhető el alakulási dokumentum, vagy tagjairól lista.
Az Egészségügyi Minisztérium honlapján keresgélve sem található érdemi adat, pusztán egy sok jót nem ígérő, dátum és aláírás nélküli (a szövegből az derül ki, hogy 2005 májusának elején íródott!) dokumentum.

A Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsról egy, az alapítók megnevezése nélküli dokumentumból (melynek végén 109 szervezeti szinten nevesített aláírásra van hely, de a jelen voltak személyére nincs adat) annyit lehet tudni, hogy a 2004. május 3-i alakuló ülésén jelenlevő alapítók megállapították a Tanács Alapító Szerződését.
Ezen kívül az EREK Kht. és a Perfekt Rt. által jegyzett vitaanyag található a régióra vonatkoztatott ellátásszervezés elvi és gyakorlati kérdéseiről.

(A közlemény folytatása a 2. részben!)

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.