2007. január 29., hétfő 10:26

A szembenézés tett nélkül semmi, vagy csak figyelemelterelés
    A magyar beteg is megérdemli, hogy embernek tekintsék (2. rész)

    Budapest, 2007. január 29., hétfő (OS) - A magyar beteg, de orvosa, gyógyszerésze is megérdemli ugyanis, hogy végre embernek tekintsék. A beteg azzal érdemli ki az emberként kezelést, hogy amíg, és amikor dolgozik, nem tesz kevesebbet, nem állít elő kevésbé értékes terméket, nem nyújt kisebb értékű szolgáltatást, mint azon embertársai, akik olyan országban élnek, ahol kisebb a kifosztás foka, ahol erősebb az állam, és vezetői nem csak magukért, hanem a közösségért is működtetik az államhatalmat.
    Bár orvosegyetemeinket már nem az állam, hanem jellemzően az itt képzett külföldi diákok által fizetett tandíj tartja életben, a magyar orvosképzés színvonala még ma is világhírű. Gyógyszerészeink képzése és munkája ugyancsak a legnívósabb országokéval vethető össze.
A közmegbecsülési listákon mindkét hivatás képviselői az első helyezettek között szerepelnek, miközben politikusaink méltán és következetesen az utolsók között, de csak azért, mert innen kiesni nem lehet.
    Azok a politikusok viszont, akik hatalmi helyzetükkel pöffeszkedve visszaélnek, mániás önbizalmukra alapozva, és egyúttal minden más érv figyelmen kívül hagyásával minden más érdeket eltaposnak, nem érdemlik meg, hogy embernek, más, tisztességes emberek vezetésére alkalmas közhivatalnoknak tekintsék, vagy ilyen pozícióban megtartsák őket.
    Az olyan párt pedig, amely ereje ellenére ezt tartósan eltűri, többé hiába nevezné magát baloldalinak, demokratikusnak vagy szocialistának, ezt csak annyi joggal tehetné, mint ahogyan korábban egy másik mohó párt hívatta magát alaptalanul egy szóban nemzetinek és szocialistának. Főként akkor, ha parlamenti képviselőikkel szemben tovább folytatják azt a legkevésbé sem demokratikus gyakorlatot, hogy a lelkiismeretük szerint másként szavazókat kemény pénzbüntetéssel sújtják.
    Igaz ugyan a miniszterelnöknek az elemi ellenállást észlelve megfogalmazott, az eddigi diktatórikus eljárás megváltozására homályosan utaló mondata, amely szerint az egészségügy átalakítása a kormány felelőssége, de az országnak az ügye, azonban jobb lenne tovább is lépnie. Gyurcsány Ferencnek kormányfőként észlelnie kellene, hogy az egészségügy átalakítása az egész ország jövőjét meghatározó olyan ügy, amelynek intézését éppen a kormány felelőssége miatt nem adhatja át a koalíción belül is csak kilenced választói támogatást kapott arrogáns partnernek. Főként akkor nem, ha a partner csak az eddigiekben felvonultatott szakmai és emberi minőségű szakembereket tudja az adott minisztérium vezetésére felkínálni.

Továbbiak a www.abosz.hu honlapon. Később ennek az anyagnak a teljes változatát is ott fogjuk közzétenni.


Budapest, 2007. január 29.

Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal állandó résztvevője

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.