2007. december 19., szerda 15:02

Kötelező erejű népszavazási lehetőség az elfogadott egészségbiztosítási törvény megmérettetéséről
    Budapest, 2007. december 19., szerda (OS) - Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) felhívja a közvélemény figyelmét, és kifejezetten felkéri a jogászokat, hogy a közelgő karácsonyi ünnepek ellenére, a 10 milliós népességet közvetlenül érintő ügy súlyához mérten, felelősen és soron kívül foglaljanak állást az egészségbiztosítási törvénynek a parlament egyszerű többséggel, de igen komoly társadalmi feszültséget keltve történt elfogadása, illetve a törvénynek a népfelség legmagasabb rendűségének alkotmányos elve alapján történő lehetséges utólagos megmérettetése ügyében.

    Az Alkotmány szerint az Országgyűlés által már elfogadott, de a köztársasági elnök által még alá nem írt törvény megerősítéséről a köztársasági elnök, a Kormány, vagy az országgyűlési képviselők egyharmada kezdeményezésére az Országgyűlés döntéshozatal céljából (de a parlament mérlegelése alapján) országos népszavazást rendelhet el – az Alkotmány 28/C § (1) és (4) bekezdés alapján.
Az ilyen módon elrendelt népszavazás azonban ügydöntő – az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 8. § (3) és (4) bekezdése alapján.

A fakultatív népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést a köztársasági elnök, a Kormány, illetőleg az országgyűlési képviselők egyharmada az Országos Választási Bizottság elnökéhez nyújthatja be – a Nsztv. 9. § (1) bekezdése alapján.

Fontos felkérnünk a Köztársasági Elnök urat, a Kormányt, illetőleg az országgyűlési képviselők egyharmadát, hogy éljenek a lehetőséggel és ezen az úton is felelősen járuljanak hozzá a már társadalmi válság szintű feszültség csökkentéséhez.

Mivel az ügy rendkívül fontos, és az intézkedésre még rendelkezésre álló idő igen kevés, nagyon fontosnak tartom, hogy a társadalom csak ellenőrzött lehetőségben bízzon, és ne tápláljon esetlegesen utólag megalapozatlannak minősülő reményeket.
Bár nem vagyok jogász, az Alkotmánynak és a Nsztv.-nek Morvai Krisztina büntetőjogász által hivatkozott szakaszai vizsgálata után számomra úgy tűnik, hogy a jogász asszony által felvetett lehetőség az említett módon [az Alk. 26. § (6) bek. alapján] valóságban nem áll rendelkezésre, mivel jelenleg nem népszavazásra bocsátott törvényről, hanem még csak az ügyben a jogásznő által tett népszavazási kezdeményezésről van szó.
Sajnos úgy tűnik, jelen esetben igaza van az OBV előzetes nyilatkozatának, mely szerint a Morvai Krisztina által felvetett lehetőség is csak a parlamentnek áll rendelkezésére, azzal magánszemély közvetlenül nem, csak az egyébként szokásos lassú eljárásban élhet, tehát a köztársasági elnök számára fennálló időkereten belül ez az út érdemben nem használható.

A másik út még nyitva áll!(?)

Budapest, 2007. december 19.


Pós Péter,
az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) elnöke,
a Kormány konzultatív testülete, a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) tagja,
a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) állandó résztvevője

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.