2008. május 5., hétfő 13:28

Az Asztma Világnap, a magyar beteg és a paraziták (1.)
    Budapest, 2008. május 5., hétfő (OS) - Ugyan mi indokolhatja egy nemzetközi, de mégiscsak egynapos eseménynek, az Asztma Világnapnak, az elég alapos vizsgálatot feltételezve tízmillió magyar betegnek, és az élősködő lények általánosító, biológiai szakkifejezéssel való megnevezésének egy címben szerepeltetését? A szoros összefüggés! Itt ugyanis különleges, köz- és önveszélyes, ráadásul a saját fajukon élősködő parazitákról, és azoknak az asztmások mellett más betegeket is veszélyeztető hatásáról van szó.

    Meg tudod fékezni az asztmádat! Ez a jelmondata az idén május 6-ára eső Asztma Világnapnak. Az üzenet ígérete tavaly is ugyanez volt. Bár a világon már több mint 300 millió ember asztmás, és számuk rohamosan nő, a betegek legnagyobb része a tisztességes, felelős vezetésű országokban, megfelelő gyógykezeléssel képes lenne az asztmáját féken tartani. Nálunk azonban más a helyzet.

A gyógyszerellátás, a kórházi és a sürgősségi ellátás lepusztítása mellett sorban veszítjük el a felelős elődeink által létrehozott azon értékes, testi és lelki értelemben is gyógyhatású intézményeinket, amelyek eredendően tiszta környezetük, klimatikus területi előnyeik miatt is igen sokat érnek, és amelyekben még a humánusként ritkán emlegetett korábbi diktatúrákban is gyógyulhattunk.
Előbb az asztmás, allergiás illetve még sok más betegségben szenvedő gyermekek gyógyításában kimagasló eredményeket elért Svábhegyi Gyermekgyógyintézettel, majd a szintén nyugalmas, tiszta környezetben lévő és igen eredményes gyógyító munkát végző Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézettel kapcsolatban derült ki, hogy nálunk egyes érdekcsoportosulások ingatlanbefektetési és általános profitszerzési szempontjai jóval lényegesebbek az emberek egészségében megnyilvánuló közérdeknél.
Más, kisebb port felvert, de szintén érzékeny veszteségek után, úgy tűnik, most az egyik legújabb fenyegetettséget a kékestetői és mátraházai gyógyintézeteket közvetlenül érintő funkció- és tulajdonosváltás jelenti.

Alaptalannak egyáltalán nem állítható hírek szerint az Egészségügyi Minisztérium jogutód nélkül megszünteti a korábbi Mátrai Állami Gyógyintézetet (MÁGY), amelynek nevéből 2005. decemberétől az Állami csendesen kikopott. Pedig a kórház és szanatórium nemzeti kincset jelentő klimatikus gyógyhelyen, az I. világháborút követő gazdasági recesszió idején, az Országos Közmunkatanács állami finanszírozási hátterével épült.
Az ügyben már évekkel ezelőtt ellentmondásos, a közvélemény előtt jól elleplezett folyamatok kezdődtek a Heves Megyei Önkormányzat, Gyöngyös város, és a Debreceni Egyetem spekulatív körbe vonásával. Mátraháza-Kékestető Építési Szabályozásának 2005-ös rendelettervezete és Heves Megye Területrendezési Terve is gyanúsan homályos, indokolhatatlanul pongyola megfogalmazásokat tartalmazott.
A korábban szintén a MÁGY-hoz tartozó, de 1994-től Parádfürdői Állami Kórház néven ismét önálló részleg máris a sajátos hírű HospInvest csoport érdekeltségében van.

(folytatás a 2. részben!)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.