2008. szeptember 29., hétfő 15:17

Családbarát szappanoperát!
    Budapest, 2008. szeptember 29., hétfő (OS) - A Képmás családmagazin és a Média a Családért Alapítvány a hét végén rendezte meg II. - Média - Család - Politika konferenciáját, melynek témája a politika és a média szerepe a hagyományos családmodell széthullásában.

Dr. Matolcsy György nyitó előadásában arról beszélt, hogy Magyarország gazdasági fellendülésének egyik legfontosabb tényezői az erős, jól működő családok és kisközösségek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mindenkori kormánynak élnie kell azokkal a lehetőségekkel, amelyek a gyermekvállalást ösztönzik.
Dr. Baranyi Károly elnöke a Nemzeti Pedagógus Műhely népesedési modelljét mutatta be, melynek lényege, hogy a szülő részesedik gyermeke személyi jövedelemadójából. Az intézkedés elősegítené a háromgenerációs család megújulását, és pozitív visszacsatolással erősítené a család stabilitását.
Az előadásra felkért Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviselője sajnos nem fogadta el a szervezők meghívását.
    Dr. Aczél Petra (PPKE Kommunikáció-tudományi Intézet) arról beszélt, hogy a szappanoperákból hiányzik a hagyományos, normális család modellje. Felhívta a figyelmet arra, hogy a népszerű sorozatokat bizonyos országokban tudatosan és sikeresen a rossz társadalmi beidegződések megváltoztatására használták.
Tőrösné Fehér Ildikó gyermekpszichológus a gyermekek média által befolyásolt és megváltozott játékszokásairól beszélt, amelyek előrevetítik a jövő felnőttjeinek szemléletmódját. Elgondolkoztatónak tartja, hogy a mai gyerekek már nem ismerik a papás-mamás, babázós játékokat.
    Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésben a résztvevők, Dr. Szalai Annamária (ORTT), Dr. Baranyi Károly, Dr. Szabó Endre (NOE) és Borókai Gábor (Heti Válasz) azt vitatták meg, milyen lehetőségei vannak a médiának az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos, hagyományos családmodell megerősítésében.  A beszélgetésre meghívást kapott a legnépszerűbb magyar szappanopera producere is, aki nem élt a lehetőséggel.
A konferencia záróakkordjaként átadták a Családbarát Médiáért-díj júniusi, júliusi és augusztusi győzteseinek az elismerést. A díjat ezúttal Juhász Borbála (Népszabadság), Neumann Ottó (Magyar Hírlap), és az Info Rádió munkatársai vehették át.

Kiadó: Média a Családért Alapítvány

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.