2009. május 14., csütörtök 01:08

Ingatlanadó - a szakmai szervezetek elutasítják
    Budapest, 2009. május 14., csütörtök (OS) - Ingatlanadó - a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete közleménye

    
Miért nem lehet Magyarországon ingatlanadót bevezetni?

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete megállapítása szerint a háttér, azaz az ingatlankataszter hiányzik legjobban, e nélkül olyan, mintha valaki a tetővel kezdené az építkezést.
Miért is kellene ez a nyilvántartás?
A termőföld aranykorona értékének meghatározása szintén az adózás mértékének meghatározása miatt volt. (a korrekt adóztatás miatt)
Komoly, országos munkával megállapították, hogy egy-egy területen milyen jövedelem várható a föld  adottságai és a termesztett növények alapján. Ez a felmérés néhány évet vett igénybe, sokan dolgoztak rajta és annyira alapos volt, hogy néhány belemaszatolástól eltekintve a mai napig használjuk.
Az épületeknek nincs ilyen korrekt nyilvántartása, a tulajdoni lapon egy kacsalábon forgó palota, mely 500 m2-es és egy egyszerű kis házikó a maga 60 M2-ével egyformán lakóház, udvarként jelenik meg.
A különböző átalakítások, engedély nélküli épületek, toldások és bontások követhetetlenek. Nincs korrekt információ ezeknek a mértékéről.
Az épületek naprakész nyilvántartásához szükséges földhivatali reform pénzszűkére hivatkozva nem történik meg, a földhivatalokban leépítések vannak, fejlesztés helyett.
A teljes felméréshez 6-8 év, a pontos nyilvántartás elkészítéséhez óvatos becslés alapján is 10 milliárd Ft-os nagyságrendű költséggel kell számolni.

A másik fontos kérdés: a jelenlegi felállásban a megbízó állam szempontjai alapján készült vélemények egyoldalúak lehetnek, ezzel sérülhet az állampolgárok érdeke, hihetetlen mértékű per-sorozat indulhat el, melynek beláthatatlan következményei lehetnek...

Ezeket a kérdéseket megnyugtatóan, átgondolt és szakmailag egyeztetett formában, a szakmai szervezetek részvételével, azok javaslatainak figyelembevételével a források biztosításával érdemes ismét elővenni.
Ebben a formában nem javasoljuk a bevezetését.


    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.