2009. május 18., hétfő 12:39

Jogunk van tudni, de elhallgatják, hogy mi veszélyes és mi előnyös számunkra!
    Budapest, 2009. május 18., hétfő (OS) - A jogállamok fő feladata olyan közoktatásügyi és közegészségügyi rendszer biztosítása, amely az egészségügyben nem csak a gyógykezelést, hanem legalább annyira az egészség megőrzését, a betegségek megelőzését is szolgálja. Az egészségügyi hatósági tevékenységről szóló magyar törvényben azonban a lakosság hiteles és világos tájékoztatása a legfontosabb közegészségügyi kérdésekről, kockázatokról és feladatokról nem nevesített állami feladat. Magyarországon a lakosság egészségvédelménél fontosabbnak tartják az üzleti érdekek szolgai kiszolgálását. Hatékonyan szervezett betegségmegelőzés gyakorlatilag nincs, a gyógyítás pedig ennek következtében is túlterhelt, és csökkenő hatékonyságú. Kinek az érdeke mindez?

    
Kilencvenkét éve, az Országos Közegészségügyi Intézet felállításakor az egyik legfontosabb cél volt a lakosság hiteles és világos tájékoztatása a legfontosabb közegészségügyi kérdésekről és az időszerű feladatokról. Úgy tűnik, hazánkban ma már ez sem fontos, bár teljes egészében állami feladat lenne!

Nincs olyan kötelező népegészségügyi előírás, amely hatékonyan szolgálná a lakosság közegészségügyi tájékoztatását. Ez a tény alkotmányos szempontból is igen súlyos esélyegyenlőtlenséget okoz, mivel az iskolázottabb és tájékozottabb, illetve az információkhoz anyagi lehetőségei révén jobban hozzáférő állampolgárokhoz képest a többiek egészségügyi esélyei elenyészőek. Ők talán nem is számítanak?

Az egészségügyi hatóságnak igen szűk körön kívül nem feladata a termékek és szolgáltatások veszélyességének vizsgálata, jellemzően csak a gyártó vagy szolgáltató nyilatkozatát követelik meg. Sajnos így van ez még az egészségügyi célra kínált termékeknél is. Nincsenek megfelelő előírások a tartós kockázatok feltüntetésére, illetve az azok elkerülésének módját leíró írásos tájékoztatásra.

Ez az oktalan neoliberális szabályozás akár életet is veszélyeztető következményekkel, tartós egészségügyi kockázatnak teszi ki a lehetséges veszélyekről jellemzően mit sem tudó lakosságot!

Mit tehet az állam által magára hagyott társadalom?

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) az általa képviselt betegségcsoport életére kihatással bíró termékek illetve szolgáltatások kockázati szempontból történő értékelésének és ismertetésének megkezdését tervezi. Várjuk olyan cégek jelentkezését, akik számára fontos a tisztesség, a vásárlók megbízható tájékoztatása.

Pontosan megnevezve közzé kívánunk tenni mind előnyös, biztonságos, nyugodtan ajánlható, mind a jelen formájukban vagy bővebb vevőtájékoztatás nélkül kockázatos, vagy veszélyes termékeket, szolgáltatásokat.
Egyúttal nemzeti mozgalmat hirdetünk, és várjuk más civil szervezetek csatlakozását, hogy egyre hatékonyabban védjük magunkat egy olyan országban is, amelynek állama számára nem fontos az ember egészsége, életkilátása.

Bővebb összefüggések: www.abosz.hu

Budapest, 2009-05-18

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.