2009. május 18., hétfő 14:59

Ingatlanadó: az újabb változatot is elutasítják a szakmai szervezetek
    Budapest, 2009. május 18., hétfő (OS) - Mennyi? harminc! Mi harminc? Mi mennyi?!!!!

    
A közvélemény eljutott ahhoz a ponthoz, hogy a kormányzat minden felmerülő javaslatában újabb csapdát gondol és zsigeri elutasításban részesíti.
Több összeesküvés-elmélet született és vannak magyarázatok arról, hogy ez a folyamatosan változó adóforma egy (vagy több) másik intézkedés feledtetésére a közvélemény részére bedobott gumicsont.
A szakmai szervezetek nem foglalkoznak összeesküvés elméletekkel, kizárólag a célszerűség és a megvalósíthatóság szempontját vizsgálják.
Ezzel kapcsolatban kristályosodott ki az egyöntetű elutasítás, minden egyes szervezet, amely egyébként nagyon sok dolgot másképp minősít, ebben a kérdésben hasonló álláspontot képvisel.
Jelen pillanatban a szakma is két szempont alapján mond véleményt:
1.)     egyrészről az egységes értékalapú ingatlanadó létjogosultságát elismeri azzal a kiegészítéssel, hogy megfelelő előkészítés után (-90 hónap), egy olyan bevételi forrás lehet az államháztartás kasszájába, amely kiválthatja és/vagy csökkentheti a más adónemekből származó bevételeket
2.)     másrészről rámutat, hogy jelen formájában célját tekintve alkalmatlan és elfogadhatatlan
ezért  a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete: Békési Béla,  Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesülete : Karlik Imre, Az Ingatlanközvetítők és -Forgalmazók Szakmai Szervezete : James Bondar  álláspontja:
Az ingatlanadó tervezete megalapozatlan, előkészítetlen.
Az ingatlanadó tervezetének újabb módosítása ismét rengeteg problémát és kérdést vet fel..
Bármely formáját szándékszik a hatalom bevezetni, mindegyiknek az alapja a pontos adatbázis, mely tartalmazza az ingatlanok alapadatait.
A különböző adatbázisok, beleértve az illetékhivatali adatbázist, alkalmatlan az ingatlanadó kiszámítására.
Ha a kiinduló adatok nem pontosak, az egész rendszer rossz.
Amennyiben be szeretné vezetni a kormány az ingatlanadót, meg kell határozni minden egyes adó alá kerülő ingatlan alapadatait, státuszát és ezeket rögzíteni kell.
Ennek elvégzéséhez a szándékot, a szakmai egyeztetést, a végrehajtási folyamatait, a források biztosítását, a szakemberek kijelölését, és a nyert adatok feldolgozását, kezelését kell biztosítani.
Az Ingatlankataszter egész országra vonatkozó elkészítését 6-8 évre becsüljük.
A felmerülő költségek előteremtésére az egyes prémiumok egy évi átcsoportosításának valamivel több, mint fele elég lehet.
A Szakmai Szervezetek elutasítják, hogy ilyen sarkalatos kérdésben figyelmen kívül hagyják a gyakorlati szakemberek véleményét.
2009-05-18    
Karlik Imre IME elnök, James Bondar IFSZSZ elnök, Békési Béla MIÉSZ elnök

    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.