2009. november 9., hétfő 15:13

Már a H1N1 és érdekköre is legyűrte a magyar jogállamot?
    Budapest, 2009. november 9., hétfő (OS) - Az rendben van, hogy az egészségügyi miniszter oktalan és jogtalan, pusztán a H1N1 ügyében alkotmányos jogukkal élő véleménynyilvánítók elhallgattatására szánt feljelentését visszautasította a magyar ügyészség. Az viszont nincs rendben, hogy az erőszakos, pártérdekű politika minden tudományos-szakmai kérdést is uralni akar. Nincs rendben tehát, hogy a minisztert az ötvenes évekre emlékeztető, politikai célú feljelentésére a parlament teljes egészségügyi bizottsága is ösztökélte. Az még inkább nincs rendben, hogy a Magyar Köztársaság ügyészsége egy szintén a H1N1-ügykörben tett, másik, de megalapozott feljelentés után majdnem hat héttel sem tudta eldönteni, hogy mely szervének kell eljárnia az ügyben.

    Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) október 1.-jén tett feljelentést a Legfőbb Ügyészhez ismeretlen tettes ellen, a H1N1 oltáskampány törvénysértő, valamint egészséget, illetve életet veszélyeztető előkészítése és végrehajtása, illetve közbizalom elleni bűncselekmények miatt. A feljelentés szövegéből minden hozzáértő számára kiderül, hogy mely körben érdemes keresni az ismeretlen tettest, tetteseket.

Mivel a H1N1 oltáskampány tudományos-szakmai szempontból az ÁNTSZ feladatkörébe tartozik, de a sajátos magyar jogviszonyoknak megfelelően szintén közvetett politikai irányítást elszenvedve, az egészségügyi miniszter felügyelete alatt, és így végső soron a miniszterelnök felelősségi körében helyezkedik el, az ismeretlen tettesek nyilván az említett körben keresendők.

Nem akarjuk elhinni, hogy e magas körnek befolyása lenne az ügyészség tanácstalanságára, amellyel ebben a valóban nem szokásos ügyben tett feljelentéssel kapcsolatban, a feljelentést szervei között ide-oda küldözgetve, érdemi eljárását még meg sem kezdte. A működő demokráciát kívánókban azonban furcsa gondolatokat ébreszthetnek az alábbiak.

A Legfőbb Ügyészség a Fővárosi Főügyészséghez, utóbbi a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészséghez, az pedig a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította az ABOSZ feljelentését. A Központi Nyomozó Főügyészség szintén nem érezvén magát illetékesnek, az alaptalannak egyszer sem minősített, de kínos kérdéseket feszegető iratot visszaküldte az V. és XIII. kerületi Ügyészséghez.

Megnyugtató, hogy az előzőekkel ellentétben, a legutóbbi továbbításról értesítő tisztségviselő legalább megadta a döntése elleni panasz lehetőségét a feljelentést tevőnek.
Az irattologatással, a majdan eljáró hatóság esetleg szűkebb hatásköre miatt, máris elveszni látszik ugyanis a törvénysértések, illetve bűncselekmények egész országra kiterjedő vizsgálatának lehetősége, annak ellenére, hogy a feljelentés világosan leírta az egyébként is közismerten ilyen jellegű vonatkozásokat.

A feljelentés teljes szövege és háttere elérhető: www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html#h1n1

Közben a hihetetlen érdekeltségeket sejttető félrevezetők még nagyobb sebességre kapcsoltak.

Budapest, 2009-11-09

Pós Péter, az ABOSZ elnöke

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.