2010. május 3., hétfő 21:59

Kapcsolatfelvétel a Magyarok Szövetsége és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között
    Budapest, 2010. május 3., hétfő (OS) - A Magyarok Szövetségének kezdeményezésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia márciusi ülésén Dr. Márfi Gyula veszprémi érseket bízta meg azzal, hogy találkozzék a Szövetség vezetőivel. Erre a találkozóra 2010. március 28-án a veszprémi érseki palotában került sor, ahol Márfi érsek fogadta Vukics Ferenc elnököt, Benis Miklós gazdasági vezetőt, valamint Pigler Gertrud és Blum Lászlót Veszprém megyei elöljárókat.

    A találkozó célja elsősorban néhány múltbéli félreértés tisztázása volt. A félreértések tisztázása közben fény derült egyes médiumok felelősségére is, amelyek a Magyarok Szövetségét úgy mutatták be, mint ún. “újpogány szerveződést , amely leértékeli a történelmi keresztény egyházak szerepét a magyarság életében.

    A barátságos légkörben lezajlott megbeszélésen a felek szükségesnek tartották az alábbiak tisztázását és közzétételét:

A Magyarok Szövetségének illetékesei leszögezték a következőket:

1.  A Szövetség alapvető célkitűzései nem ellenkeznek a Katolikus Egyház hittani és erkölcsteológiai tanításával. Céljait a keresztény értékrend alapján szándékozik megvalósítani. A Szövetség arra törekszik, hogy a keresztény egyházaknak az eddiginél nagyobb beleszólása legyen a társadalom életébe.

2.  A Szövetség nagyra értékeli  a magyar történeti keresztény egyházak szerepét – ezen belül a Magyar Katolikus Egyház szerepét is – a magyarság életében. A kereszténységnek nagy és pozitív szerepe volt népünk történetében már a honfoglalás előtti időkben is, és ma is pozitív szerepe van nemcsak Magyarországon, hanem a határainkon túl élő magyarság körében is.

3.  A Magyarok Szövetsége együttműködésre törekszik valamennyi történeti keresztény egyházzal, így a Magyar Katolikus Egyházzal is, elhatárolódva azoktól az áramlatoktól, amelyek a Teremtő szándékait figyelmen kívül hagyó és a történeti keresztény egyházak tanításával ellenkező,  ősi pogány kultusz  felelevenítéséhez kötik a magyarság nemzettudatának megújítását. A Szövetség elhatárolódik a fajimádó és fajgyűlölő áramlatoktól is.

A Magyar Katolikus Egyház nagyra értékeli a Magyarok Szövetségének célkitűzéseit, nevezetesen az alábbiakat:

1.  A magyarságtudat erősítésére törekvést, amelyhez hozzátartozik a népi-nemzeti hagyományok ápolása is,
2.  A közösségtudat ápolását, ezen belül a keresztény családmodell népszerűsítését, az egyházi és világi, értékvédő és értékteremtő közösségek segítését, illetve a hazaszeretetre nevelést.
3.  A Katolikus Egyház különösen is nagyra értékeli a Szövetség törekvését az individualista, egyház- és nemzetellenes irányzatok pusztító hatásainak ellensúlyozására.

    Mindkét fél hisz abban, hogy a hitnek és a keresztény értékrend elfogadásának döntő szerepe lesz Magyarország megújulásában. A felek remélik, hogy a megújulás megvalósítható, és ennek érdekében készek az együttműködésre.

Veszprém, 2010. április 16.

Aláírók:

Vukics Ferenc a Magyarok Szövetsége elnöke Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek



    Kiadó: Magyarok Szövetsége Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.


Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.